Organizacija FOSI-ROM i NVO Centar za razvoj agrara, u saradnji sa Centrom za socijalno, potpisali su u srijedu u Bijelom Polju 14 ugovora o dodjeli mini stada korisnicima socijalne pomoći sa područja Bijelog Polja, Mojkovca i Kolašina. Stada imaju po 10 ovaca i korisnici su u obavezi da ih najmanje tri godine gaje, što predstavlja vid podrške ruralnim domaćinstvima sjevera Crne Gore u stanju socijane potrebe.

– Na konkurs za dodjelu mini stada prijavilo se 56 zainteresovanih, ali je Centar za razvoj agrara, sa donatorom Fondom za otvoreno društvo-FOSI-ROM, Centrom za socijalni rad Bijelo Polje i Službom za selekciju stoke-Biotehničkog fakulteta komisijski odabrao 14 porodica koje će dobiti po mini stadao od 10 ovaca rase pramenka, kaže korodinator Projekta Dejan Zejak iz Centra za razvoj agrara.

Inače, stada će korisnicima biti isporučena na lokacijama stočne pijace u Loznoj, stočne pijace u Tomaševu, Zatonu i za Mojkovac i Kolašin u Rudnici. Uz to, korisnicima su podijeljeni i priručnici o gajenju ovaca, Zakon o vetrinarstvu i Zakon o dobrobiti životinja.

– Prednost kod odabira su imale porodice koje su brojnije, imaju iskustvo u stočarstvu i imaju loš socio-ekonomski položaj. Ovi kriterijumi, kako smo i najavili u javnom pozivu su bili uvaženi prilikom izbora korisnika, vodeći računa da se ispoštuju preporuke donatora i zastupi teritorijalna, starosna, socijalna, opštinska i druge strukture odabranih gazdinstva. Od 14 korisnika njih osam su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, dok su ostali korisnici nezaposlena lica sa seoskog područja, ističe Zlata Lukač, direktor Centra za socijalni rad Bijelo Polje.

Mini-stada “pramenke” će biti podijeljena Borislavu Staniću, Veselinu Bogavcu, Muneveru Durmiševiću, Miloratki Krkalović, Rahmanu Fetiću, Zoranu Vuksanoviću, Senadu Bahoru, Sonji Zejak, Jovanu Radoviću, Gorici Leković, Savi Ašaninu, Tići Ćorović, Ranku Šćekiću i Dejanu Gogiću.

– Živim od socijalne pomoći u bjelopoljskom selu Ivanju sa šestoro djece. Nijesam u mogućnosti iz sopstvenih sredstava da kupim ovce, a imala sam želju da se bavim stočarstvom. Vjerujem da će nam ovo mini stado olakšati život i da ćemo u narednih tri godine imati pravo stado i moći da živimo od svog rada a ne, kao do sada, od socijale, kaze Tića Ćorović.

Inače, isporučioc mini stada, odabran na javnom tenderu za ovaj projekat je Farma Korać DOO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari