Zvaničnici SAD vrše strahoviti pritisak na Bugarsku da se u što kraćem vremenskom roku iz pritvora pusti Agim Čeku, bivši premijer Kosova i komandant OVK, saznaje Danas.

Prema nezvaničnim podacima, i zvaničnici Francuske i Velike Britanije takođe pokušavaju da utiču na bugarske zvaničnike.

Na rešavanju „slučaja“ Čeku, kako je Danasu rečeno u Prištini, rade kosovska ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, čiji su predstavnici u stalnom kontaktu sa bugarskim vlastima. Našem listu potvrđeno je da je u Sofiju otputovao i Gzim Kasapuli, portparol Socijaldemokratske partije, čiji je Čeku predsednik. Kasapuli je juče trebalo da razgovara sa bugarskim zvaničnicima.

Danasu je u sedištu SDP u Prištini rečeno da je Čeku putovao u Bugarsku zbog susreta sa predsednikom tamošnjeg Evroatlantskog kluba Solomonom Pasijem, inače bivšim šefom bugarske diplomatije.

Bivši kosovski premijer je u Bugarskoj trebalo da razgovara o mogućnostima prijema Kosova u NATO, saznaje Danas. Ni u Čekuovoj stranici, ni u Vladi Kosova juče nisu želeli da komentarišu ove informacije.

Čeku je uhapšen u utorak uveče na bugarsko-makedonskoj granici u automobilu marke BMW, a po crvenoj Interpolovoj poternici koju je raspisala Srbija. Bugarski carinici su prilikom provere pasoša utvrdili da je za Čekuom raspisana crvena poternica, nakon čega je i uhapšen. U automobilu, kako se saznaje, bila je još jedna osoba. Čekuu je prvobitno određen pritvor od 24 sata, koji je bugarsko tužilaštvo potom produžilo na još 72 sata.

Očekuje se da bugarsko tužilaštvo u naredna dva dana, nakon što pregleda celokupnu dokumentaciju, donese odluku da li će Čeku biti izručen Srbiji ili pušten na slobodu.

Interesantno je da je Čeku automobilom prošao preko teritorije Makedonije, a da policija te države nije reagovala na postojanje crvene Interpolove poternice. Čekuu su makedonski carinici proverili pasoš i pri ulasku i izlasku u Makedoniju.

Prema proceduri, makedonska policija je morala da uhapsi Čekua po poternici i da ga izvede pred sudiju, koji bi odlučivao o daljem postupanju po poternici.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče Ministarstvu pravde Bugarske zahtev za izručenje bivšeg komandanta OVK.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže za Danas da Ministarstvo pravde traži izručenje Čekua u cilju vođenja postupka koji se vodi u Okružnom sudu u Nišu zbog krivičnog dela genocida.

– Očekujemo da nadležni organi Bugarske hitno donesu odluku o izručenju Čekua Srbiji, protiv kojeg se vodi postupak zbog komandne odgovornosti, jer mu se na teret stavlja ubistvo 669 Srba i 18 drugih nealbanaca – objasnila je Malovićeva.

Hapšenje Čekua je potvrdio i zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Ljubomir Ključkov.

– Očekujem da će biti oslobođen. Razume se, moraju da se ispune pravni okviri i naravno da naša država ne može da prejudicira kakvo će rešenje biti, ali moguće je. Sada ovo dajem samo kao primer, ali moguće je da bude oslobođen na osnovu toga što je Bugarska priznala Kosovo – ističe Ključkov.

Reagujući na to ministarka pravde kaže za naš list da se nada da politika i diplomatija neće uticati na međunarodno pravo.

– Međunarodni pravni dokumenti ne govore i ne priznaju razlog da priznavanje nečije države može da bude osnov za puštanje i neizručenje osobe. Diplomatski razgovori kada je u pitanju bilo koje krivično delo, a naročito krivično delo koje se tiče ratnih zločina i genocida, ne bi trebalo da ima mesto prilikom odlučivanja pravosudnih organa – objašnjava Malovićeva.

Čeku je na osnovu Interpolove poternice uhapšen prvi put oktobra 2003. na aerodromu u Ljubljani, zatim drugi put na aerodromu u Budimpešti, u februaru 2004, ali je oba puta oslobođen. U maju ove godine, Čeku je proteran iz Kolumbije i deportovan u Francusku, čija policija nije reagovala i dopustila mu je da otputuje za Zagreb.

Vlada Kosova očekuje oslobađanje

Vlada Kosova je u kontaktu sa bugarskim zvaničnicima i očekujemo da će Čeku biti brzo oslobođen. Hapšenje Čekua je razočaravajući događaj i nesrećni incident povodom kojeg je Vlada Kosova odmah reagovala. Srbija je odavno izgubila pravo da kontroliše kretanje Kosovara, tako da je Čekuovo hapšenje jednostavno neprihvatljivo – izjavio je za Danas portparol Vlade Kosova Melji Krasnići. On je apelovao na međunarodne organizacije da pomognu u obustavljanju hapšenja na osnovu čisto političkih poternica iz vremena Slobodana Miloševića, kojima je istekao rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari