Sofija Todorović ponovo zaustavljena na beogradskom aerodromu 1Sofija Todorović Foto: Beta/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović ponovo je danas zadržana na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, prilikom povratka iz Nemačke. To je deveto zadržavanje Sofije Todorović na aerodromu od 6. jula ove godine, bez ikakvog obrazloženja.

Sofija Todorović je danas, takođe bez obrazloženja, zadržana petnaestak minuta, najpre na šalteru, a zatim i u carinskoj sobi, dok su prethodna zadržavanja trajala između 90 minuta i četiri sata, piše Insajder.

Prilikom ranijih zadržavanja, pripadnici granične policije usmeno su obaveštavali direktorku Inicijative mladih da je osnov zadržavanja detaljna granična kontrola, koja uključuje detaljan pretres prtljaga, kao i da se prilikom skeniranja pasoša Sofije Todorović pojavljuje oznaka koja ih obavezuje da tako postupe.

„Evidentno je da stoji ta oznaka da, da li su to spiskovi, ili ne – to je na državi da da jasan odgovor kako bi se prekinulo zbunjivanje, obmanjivanje i zastrašivanje javnosti. Direktora BIA, gospodina Vladimira Orlića nismo čuli, a čuli smo razne neprimerene izjave predstavnika u čijem mandatu ovo pitanje nije. Ovakve oznake u sistemu znatno ugrožavaju slobodu i osećaj sigurnosti posebno jer su u mom slučaju u potpunosti nezakonite i neopravdane, arbitrarna zadržavanja moraju prestati“, rekla je prilikom povratka sa aerodroma Sofija Todorović za Insajder.

O učestalim zadržavanjima Sofije Todorović obavešteni su ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Uprava granične policije, a Upravi je predat zahtev za izdavanje potvrde o svim zadržavanjima, njihovom trajanju, aktivnostima policije prilikom zadržavanja i pravnom osnovu za takvo kontinuirano postupanje. Inicijativa je zatražila od nadležnih organa da prekinu sa represivnim i diskriminatornim praksama i da omoguće uživanje ljudskih prava svim građanima i građankama Srbije – saopštila je ranije Inicijativa mladih.

Sofija Todorović danas se vratila iz Nemačke, gde je preuzela Ahensku mirovnu nagradu dodeljenju Inicijativi mladih za ljudska prava.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji nedavno je uveo moratorijum na saradnju sa institucijama Države Srbije, do trenutka povlačenja odluka, kojima se ograničava sloboda kretanja Sofiji Todorović i Jovani Radosavljević, aktivistkinji Nove društvene inicijative, koja je na administrativnim prelazima sa Kosovom takođe bez objašnjenja bila podvrgnuta detaljnoj carinskoj kontroli.

Nacionalni konvent osudio je „odluke državnih organa na osnovu kojih se već duže vreme u kontinuitetu i na nezakonit način zadržavaju na graničnim i administrativnim prelazima Republike Srbije predstavnice članica Radne grupe za Poglavlje 35, Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative i Sofije Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava“, navedeno je u saopštenju te organizacije objavljenom pre tri dana.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u utorak 27. avgusta da je kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i savesti pravio spiskove onih koji nisu dobrodošli u Srbiju, dodajući da žali što im se nije više posvetio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari