Sofija Todorović puštena sa aerodroma 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović, nakon što je danas zadržana na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, puštena je i nastavila je put ka Nemačkoj, saopštila je Inicijativa.

„Ubrzo nakon objave saopštenja i razgovora sa upravom granične policije i zahteva za advokatom, direktorka Inicijative Sofija Todorović je puštena od strane MUP Srbije i nastavlja put ka Nemačkoj“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da brzo puštanje Sofije Todorović nakon javnog pritiska pokazuje još jednom da su vlasti Srbije zloupotrebile policijska ovlašćenja da bi kritički nastrojene građane i građanke Srbije uznemiravali neosnovanim lišavanjem slobode.

„Ostajemo i dalje pri zahtevu da nadležni organi prekinu sa represivnim i diskriminatornim praksama te da omoguće poštovanje ljudskih prava svim građanima i građankama Srbije“, naglasila je Inicijativa.

Ta nevladina organizacija je prethodno saopštila da je Todorović zadržana danas prilikom putovanja u nemački grada Ahen, gde 1. septembra treba da preuzme Ahensku mirovnu nagradu u ime Inicijative mladih za ljudska prava, kao i da je to osmo zadržavanje Sofije Todorović od 6. jula ove godine.

Nakon što je puštena sa aerodroma oglasila se i sama Sofija Todorović.

„Nakon što sam objavila na Tviteru situaciju sa aerodroma, policija me je pustila nakon 35 minuta zadržavanja, što u prethodnih sedam situacija nije bio slučaj i uglavnom sam zadržavana između dva i četiri sata. Verujem da, da nisam upoznala javnost sa onim što mi se događa protekla dva meseca, da ovo ne bi bio epilog“, rekla je Sofija Todorović.

Podsetila je na uveravanja od strane zvaničnika da „spiskovi nepoželjnih ne postoje“.

„Imali smo uverenja ministra MUP Ivice Dačića da domaći državljani nisu ni na kakvom spisku i da je to jedna laž onih koji žele loše Srbiji. Predsednik nas je uveravao da će svi spiskovi biti poništeni ili skonjeni, međutim ovo je samo dokaz da to nije slučaj, da smo mi kao javnosti bili obmanjeni, a da ja, građanka Srbije, jesam bila zadržana i danas“, istakla je ona.

Izgovor je, dodaje, bila detaljna granična kontrola.

„To već nakon petog zadržavanja po redu nije imalo puno smisla. Za 35 minuta teško da može da se odredi detaljna granična kontrola, što i samim mojim puštanjme negde dokazuje da je to zapravo jedna zloupotreba zakona i da se koriste pojedine odredbe kako bi se vršio pritisak na aktiviste i aktivistkinje“, istakla je ona.

Ona, kaže, nastavlja svoj putem.

„Idem u Ahen da pokupim Nagradu za mir koju je dobila Inicijativa mladih i za ljudska prava, na kojoj sam jako ponosna i drago mi je da ćemo pokazati jedno drugo lice Srbije, ono koje je za mir, ono koje sarađuje sa celokupnim regionom i koje motiviše mlade ljude da prevazilaze prepreke prošlosti, te da nacionalizam ne bude budućnost u kojoj oni žele da žive“, navela je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari