Kada su snage SAD u Iraku htele da namame članove Al Kaide u zamku, izvršili su upad u sistem jednog od računara te grupe i izmenili podatke. Kada je bivši predsednik SAD DžordžBuš prošle godine zahtevao da se pronađu načini da se uspori napredak Teherana u procesu proizvodnje nuklearne bombe, on je odobrio plan za sprovođenje eksperimentalnog tajnog programa, čiji rezultati još nisu jasni, za upad u iranske kompjuterske sisteme i osujećivanje projekta te zemlje.

 A Pentagon je poručio pripadnicima vojske koji rade pod ugovorom da razrade visoko kvalifikovanu repliku interneta budućnosti. Cilj takvih inicijativa jeste usavršavanje odbrane protiv sajber napada, kao i uvođenje nove generacije onlajn oružja.

Baš kao što je pronalazak atomske bombe pre 64 godine promenio način ratovanja, tako je i nova međunarodna trka poslužila kao okidačza uvođenje sajber oružja i sajber odbrambenih sistema. Više hiljada napada na kompjuterske sisteme, kako privatne, tako i državne, u SAD, od kojih je veliki broj organizovan u Kini i Rusiji, pri čemu je jedan deo opasan, a drugi je samo ispitivanje „rupa“ u američkom antivirusnom sistemu, naveli su administraciju predsednika SAD Baraka Obame na preispitivanje američke strategije. Očekuje se da Obama u sledećih nekoliko dana predloži daleko intenzivnije odbrambene napore, uključujući proširenje petogodišnjeg programa, „teškog“ 17 milijardi dolara, koji je Kongres odobrio prošle godine, imenovanje zvaničnika Bele kuće koji će koordinisati te napore i okončanje aktuelne birokratske borbe u vezi s tim ko je odgovoran za odbranu od sajbernapada.

Najneobičnije inovacije koje se razmatraju omogućile bi programeru Pentagona da neprimetno izvrši upad u kompjuterski server u, na primer Rusiji ili Kini, i uništi „botnet“, potencijalno destruktivni program koji zaražene mašine uključuje u jednu širu mrežu koja se može tajno kontrolisati, pre nego što prodre u SAD. Ili bi američke obaveštajne službe mogle da aktiviraju „zlobni kod“ koji bi bio tajno utisnut na kompjuterskim čipovima tokom proizvodnje, što bi SAD omogućilo da upravljaju računarima neprijatelja uz pomoćdaljinskog upravljača ili putem interneta. To je naravno onaj vid napada za koji zvaničnici strahuju da bi mogao biti izveden u Americi, često uz pomoćčipova koji su proizvedeni u Kini ili preko kompjuterskih servera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari