Pogotkom defanzivca Vinstona Rida u 93. minutu Novi Zeland je došao do boda u susretu sa Slovačkom u njihovom prvom meču na ovogodišnjem Mundijalu. Slovake su sekunde delile od prve istorijske pobede u njihovom prvom meču na svetskim prvenstvima, nakon vodstva golom Roberta Viteka u 50. minutu, ali su neopreznom igrom u završnici ostali bez važnih bodova.


Novi Zeland – Slovačka 1:1 (0:0)

Strelci: Rid 90+3. – Vitek 50.

Grad: Rustenburg. Stadion: Rojal Bafokeng. Gledalaca: 23.871. Sudija: Džerom Damon (Južna Afrika). Žuti kartoni: Lokhid, Rid (Novi Zeland), Strba (Slovačka).

NOVI ZELAND: Paston, Smit, Nelsen, Rid, Lokhid, Eliot, Vicelić (od 78. Kristi), Bertos, Kilen (od 72. Vud), Falon, Smelc.

SLOVAČKA: Muća, Čeh, Škrtel, Durica, Zabavnik, Jendrisek, Hamšik, Strba, Vajs (od 90. Kucka), Vitek (od 84. Stoh), Šestak (od 80. Holosko).

 

Izabranici Vladimira Vajsa su bolje otvorili meč, a nakon početnog ispitivanja snaga prva uzbuđenja nastale su u 28. minutu kada je njihov napadač i najbolji strelac reprezentacije u kvalifikacijama Šestak sa oko 12 metara iskosa šutirao pored gola Pastona. Slovaci su nastavili sa napadima, da bi novu izglednu priliku imao Vitek nakon što je golman Novozelanđana promašio loptu kod ispucavanja. Međutim, napadač Slovačke bio je usamljen pa je iznudio samo udarac iz ugla. Novi Zeland je uzvratio nakon kornera, da bi poslednju šansu u prvom delu igre imala Slovačka, ali je šut Hamšika nakon slobodnog udarca završio pored gola, te je poluvreme okončano bez pogodaka.

Slovaci su bolje zaigrali i na početku drugog poluvremena, što je rezultiralo vodstvom od 50. minuta. Centaršut Šestaka sa desnog boka u mrežu Novog Zelanda glavom je sproveo Vitek, iako se u prvi mah činilo da će sudije možda poništiti gol zbog krajnje sumnjive situacije i mogućeg ofsajda. Zadovoljni prednošću oni su se povukli i vrebali šanse iz kontranapada, koje nisu realizovali Hamšik i Vitek, da bi usledila kazna. Novozelanđani su najpre u 88. minutu šutirali glavom pored gola, da bi jednako dobar centaršut u poslednjim trenucima susreta Rid poslao u gol glavom sa oko sedam metara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari