Iako je do pre nekoliko dana njegova kandidatura bila gotovo bačena u zapećak Rik Santorum je, na iznenađenje mnogih, osvojio preliminarne republikanske izbore u Minesoti i Koloradu te neobavezujuće glasanje u Misuriju i podstakao sumnje u sposobnost dojučerašnjeg glavnog favorita republikanaca Mita Romnija da zgrabi naklonost konzervativnog dela biračkog tela.

Ovo su ujedno njegovi prvi sjajni trenuci od kako je počelo republikansko nadmetanje u Ajovi pre više od mesec dana. Sasvim sigurno je, kako se ocenjuje u američkoj javnosti, da će Santorumu ove pobede dati pravo da se hvali, a i birači će od sada sasvim drugačije gledati na njega.

Pitanje je, kako navodi Vašington post, da li je Santorum u stanju da u potpunosti zaseni svog rivala Njuta Gingriča i postane konzervativna alternativa Mitu Romniju. Takođe nije jasno hoće li predstavljati realnu pretnju Romniju, koji je znatno bolje organizovan u drugim državama ali i finansijski potkovan.

Bivši senator iz Pensilvanije u svom pobedničkom govoru u utorak uveče više se usredsredio na predsednika Baraka Obamu, nego na svoje republikanske rivale. Istakao je da Obama može da sluša njegove govore ali ne i ono što govori američki narod. „On misli da zna bolje. Misli da je pametniji od vas. Misli da je neko ko je privilegovan i ko je sposoban da vlada nad svima nama. Ne stojim ovde kao konzervativna alternativa Mitu Romniju. Stojim ovde da bih bio konzervativna alternativa Baraku Obami“, poručio je Santorum.

Uspeh Santoruma naišao je na različite komentare u američkoj štampi. Njujork tajms piše da su rezultati „šokirali politički svet“ koji je još jednom gajio pogrešno uverenje da je republikanska trka konačno postala predvidiva. Za Vašington post Obamina sreća je veća nakon pobede Santoruma budući da može mirno da „sedi i gleda svoje političke protivnike kako jedan drugom otimaju biračko telo“. Los Anđeles tajms ocenjuje da je republikanska trka još otvorena, bar do super utorka početkom marta. Dopisnik Bi-Bi Sija iz Vašingtona Adam Bruks ocenjuje rezultate glasanja kao potpunu zbrku: „Dok je Romnijev prolaz u Minesoti uvek bio neizvestan, očekivalo se da će u Koloradu potući svoje protivnike, imajući u vidu da je pre četiri godine kada se takmičio za predsedničku nominaciju u toj državi osvojio 60 odsto glasova birača“.

Analitičari su saglasni da će ove pobede dati Santorumu svežu dozu entuzijazma, ali da je njegov glavni problem nedostatak novca. Iako Romni ostaje favorit za osvajanje partijske nominacije, pobeda Santoruma postavila je binu za jednu dugotrajnu kampanju koja bi mogla trajati do leta, navodi Gardijan. Britanski list dodaje da će nezadovoljni i podeljeni republikanski birači verovatno imati važnu poruku za Romnijeve rivale: „Ne odustajte“.

Iz Romnijevog tabora potcenjuju značaj glasanja ovog utorka, i dodaju da je pre četiri godine senator Džon Mekejn izgubio mnoge države pre nego što je konačno osvojio predsedničku nominaciju. Ocenjuje se i da je najveći gubitnik u utorak uveče bio Gingrič, koji je iz trke u Minesoti izašao kao poslednje plasirani i trećeplasirani u Koloradu. Republikansko takmičenje ulazi u period zatišja do 28. februara kada su izbori u Arizoni i Mičigenu, a potom i takozvani super utorak 6. marta kada se glasa u 12 američkih država.

Konzervativni katolik

Pravnik po obrazovanju, Santorum je poznat po stavovima protiv homoseksualnosti, a važio je za velikog pobornika američke invazije na Irak. Kao konzervativni katolik Santorum u vašingtonskim krugovima važi za tradicionalistu kada je reč o abortusu, seksualnoj moralnosti, shvatanju evolucije i eutanaziji. Sa suprugom Karen Garver Santorum ima sedmoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari