Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je juče da je za rešenje statusa Kosova i odlazak misije EU na teren nužna nova rezolucija Saveta bezbednosti UN i podvukao da „danas bezbednosna situacija na Kosovu nije opasna“.
U raspravi u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Solana je podvukao da za rešenje statusa Kosova i angažovanje EU okvir ne može da bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je juče da je za rešenje statusa Kosova i odlazak misije EU na teren nužna nova rezolucija Saveta bezbednosti UN i podvukao da „danas bezbednosna situacija na Kosovu nije opasna“.
U raspravi u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Solana je podvukao da za rešenje statusa Kosova i angažovanje EU okvir ne može da bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Zato, naglasio je, o tome trenutno raspravljamo sa pet zemalja EU koje su članice Saveta bezbednosti UN, da bi se očuvalo jedinstvo EU i dobio jasan mandat za misiju EU na Kosovu. Nova rezolucija će razjasniti situaciju i odgovornost EU kad ode na Kosovo, da bi ljudima na Kosovu pomogla da razviju svoj ekonomski život i bezbednost, dodao je. Prema rečima visokog predstavnika, bezbednosna situacija na Kosovu „danas nije više opasna“ i ako bude sve po planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija „ne bi smelo da dođe do situacije s većim teškoćama oko bezbednosti na Kosovu“.
Solana je podvukao da na Kosovu u svakom slučaju ostaje Kfor, a misija EU će, dodao je, imati isti mandat kao sadašnja UN policija, ali sa prikladnijim ciljevima i mnogo više usredsređena na borbu protiv organizovanog kriminala. U svom sastavu će imati elemente žanadrmerije u slučaju da se mora sučeliti sa nemirima. Solana je, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika naglasio da se upravo zato mora utvrditi način saradnje i odgovornosti, zajedno sa Kforom, dodavši da se sada radi na sporazumu NATO-EU u tom cilju. Ne možemo biti spokojni, ali ne ni uznemireni bezbednosnom situacijom, jer će EU imati kapacitete da rešava tu situaciju u saradnji sa Kforom, dodao je.
Visoki predstavnik je, takođe, istakao da će EU preuzeti glavnu ulogu u misiji na Kosovu čim se usvoji nova rezolucija Saveta bezbednosti UN i da će imati ključnu ulogu u policiji i vladavini zakona. On je podvukao da Kfor ostaje na Kosovu i da je EU spremna za tu misiju i da prezume ovlašćenja od Unmika. „Operacija je spremna i čim bude usvojena rezolucija SB UN mi ćemo to i učiniti“, rekao je.
Solana se u Evropskom parlamentu osvrnuo i na političku i bezbednosnu situaciju i delovanje EU u BIH i naglasio da je upravo u tom okviru Eufor, u saradnji sa Haškim tribunalom, sproveo operaciju pronalaženja dokumenata i podataka, sa ciljem da se pronađu odbgeli optuženi za ratne zločine. Istakao je da evropske snage u BIH pomažu tamošnjim vlastima u borbi protiv organizovanog kriminala i da se upravo radi suzbijanja organizovanog kriminala radi na preustrojstvu policije BIH. Solana je zaključio da se reforma policije u BIH ne sprovodi i da je to jedan od razloga što sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BIH nije zaključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari