Šole i Eskobar posetom Kosovu počinju zapadnobalkansku turneju 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Savetnik američkog Stejt deprtmenta Derek Šole i izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas posetom Kosovu počinju turneju po Zapadnom Balkanu.

Šole i Eskobar u Prištini će danas razgovarati sa ;predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtiem, dok će se u utorak susresti sa liderima opozicije.Poseta dvojice visokih američkih diplomata Prištini dolazi u trenutku kada je situacija na severu Kosova napeta i praćena bezbednosnim incidentima.

Incidenti su zabeleženi dok se Centralna izborna komisija pripremala za lokalne izbore u četiri opštine na Severu Kosova – ; Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin Potok, dok su barikade na putevima prema prelazima Jarinje i Brnjak postavljeni nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg pripadnika te policije, Dejana Pantića pod sumnjom da je umešan u napade na službenike Centralne izborne komisije (CIK) na severu Kosova, i na policiju.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici i drugi srpski predstavnici napustili svoje funkcije početkom novembra, protestujući zbog odluke vlade Kosova da ne dozvoli promet automobilima sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

Juče su američke ambasade u Prištini i Beogradu pozvale na uklanjanje svih barikada na putevima na severu Kosova zajedničkim saopštenjem u kojem se kaže da SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije.

„Razumemo da su kosovske vlasti uhapsile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na organe za sprovodjenje zakona i izbornu komisiju. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanja kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Prema ranijim najavama Stejt departmenta, Šole će posle Prištine posetiti Beograd, a potom Sarajevo, Skoplje, Podgoricu i Zagreb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari