Ovih vrelih letnjih dana građani Požarevca suočeni su sa smanjenim pritiskom u cevovodu što je mera preduzeta kako bi se preventivno delovalo na nestašicu vode.

To je odluka Gradskog veća, na osnovu predloga JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, kako bi se građani podstakli na solidarnu potrošnju, s ciljem zaštite vodoizvorišta „Ključ“ od prodora nitrata i izvora „Lovac“ od povećanja mangana, uzrokovanog prekomernim crpljenjem vode, kao i radi očuvanja potrebnih količina za distribuciju potrošnju. Takva situacija će trajati sve dok su dnevne temperature visoke, što se ponavlja već nekoliko godina i najviše se oseća na višim zonama grada, što će, kako ističu, biti rešeno u narednom periodu izgradnjom rezervoara na Tulbi.

Redukciji se pristupa kada potrošnja vode premaši dozvoljene, projektovane količine za eksploataciju, jer se tako bitno ugrožava vodoizvorište, crpi se voda sa nižih podzemnih nivoa i na „Ključu“ zahvataju nitrati, a na „Lovcu“, mangan, ističe gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević: – Kada temperatura dospe do 37, 38 stepeni, potrošnja postaje ogromna i pristupa se smanjenju pritiska radi ravnomerne raspodele pijaće vode među svim građanima. Nivo nitrata u Požarevcu, pre oko mesec i po dana, dostizao je koncetraciju od 46 do 47, od dozvoljenih 50. Uspeli smo da ih snizimo istom merom kao i sada, smanjenjem pritiska i, time, kontrolisanjem prekomernog crpljenja vode, jer bismo doveli sebe u vrlo alarmantnu situaciju.

– Ista je situacija i u Kostolcu sa raspoloživim količinama, s tim što je tamo problematična koncetracija mangana. Dakle, takođe zbog prevelike potrošnje, iz nižih nivoa podzemlja dešava se da bude zahvaćen mangan. Nivo je tokom proteklih dana bio u opadanju, što se u danima visokih temperatura sporije odvija. Inače, Drmno je gotovo bez vode. Napajanje tog sela je otežano velikim delom zato što magistralni cevovod ide kroz Stari Kostolac i kada se pristupi redukciji pritiska, tada, velika potrošnja u Starom Kostolcu dovede do toga da Drmno ostane bez vode – kaže Milosavljević, ponovo apelujući na sve građane da se ponašaju odgovorno i solidarno. Čim se snize temperature, drastično će se smanjiti i potrošnja, čime će biti stabilizovan i režim distibudije vode. Međutim, rešenja koja bi na duži period dala povoljne rezultate i umanjila teškoće u vodosnabdevanju tokom letnjih dana, tek slede.

– Ovakva se situacija ponavlja iz godine u godinu. Naši građani to već znaju, pre svega, visinske zone u Požarevcu, Čačalica, Tulba, Tabana. Za Požarevac će rešenje biti izgradnja rezervoara na Tulbi, što nameravamo da realizujemo, dok će rešenje za Kostolac biti izgradnja fabrike vode u Drmnu – najavljuje gradonačelnik Milosavljević i dodaje: – Za najavljenu fabriku vode u Drmnu, Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ izradilo je projekat, obavilo sve potrebne procedure, ali javne nabavke su već u dva navrata poništavane, pa iz tog razloga taj projekat još uvek nije finalizovan. Verujemo da će sve to biti završeno do iduće godine, kada će Drmno imati svoj vodovodni sistem, naravno, u sklopu JKP „VIK“, i bitno će rasteretiti izvorište „Lovac“. Privredno društvo „TE- KO Kostolac“ takođe priprema projekat fabrike vode za Kličevac i Rečicu, koji su po tom pitanju ugroženi zbog širenja površinskog kopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari