Asocijacija nezavisne kulturne scene Srbije i Građanske inicijative pružili su podršku Društvenom centru. Prvi srpski skvot u napuštenoj kasarni Arčibald Rajs posetili su gosti iz Beograda, Niša, Zrenjanina i Pančeva.


U okviru Građanske inicijative pokrenuta je kampanja o javnim prostorima koja ima za cilj da podrži različite inicijative koje se bave prostorima koji bi služili kulturnim, omladinskim i umetničkim grupama.

– Zajedno sa Asocijacijom organizovali smo posetu, jer je ovo izuzetak koji se desio u Novom Sadu i važan je za celu Srbiju. Vrlo je bitno podržati ga kako bi se proširio na ostale delove naše zemlje- rekao je Dobrica Veselinović, saradnik udruženja Građanske inicijative.

Kako su rekli učesnici, ova akcija je primer građanske solidarnosti na regionalnom nivou.

– Treba dati značaj ovakvim organizacijama. Neka vojska da samo jedan objekat svakom gradu, pa da vidite kako će početi da radi kulturna scena – izjavio je Predrag Cvetičanin, potpredsednik Asocijacije nezavisne kulturne scene.

Inicijativa za Društveni centar je pokret više udruženja građana i pojedinaca, nastao zbog nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti za mlade.

Status objekta i dalje zavisi od političke odluke, a Društveni centar se održava uz pomoć novčanih i materijalnih donacija, ali i ljudi koji su se okupili oko ove akcije i svojim radom pokazuju koliki značaj ona ima za zajednicu.

– Za početak plan nam je da osposobimo objekte, a kada se stvore uslovi da organizujemo razne radionice – kaže Jasmina Bošković, aktivistkinja Društvenog centra.

Aktivisti više od 40 nevladinih organizacija i pojedinci okupljeni oko inicijative za Društveni centar u kasarni „Arčibald Rajs“ u Novom Sadu borave i rade već tri nedelje. Oni su 22. decembra, bez dozvole Vojske, zauzeli manji deo kasarne u Futoškoj ulici.

Oni su naveli da je ta kasarna pet godina prazna i zatražili od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, umesto da bude prodata u komercijalne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari