"Solidarnost za Kosovo": Deca iz kosovskih enklava prvi put na moru 1Foto: Solidarnost za Kosovo/Miljan Bosnić (arhiva)

Deca iz kosovskih enklava, njih 42, letuju ove godine na crnogorskom primorju, što im je prvi put u životu da vide more, saopštila je dasnas humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“, čiji je osnivač Arno Gujon, direktor vladine Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

U Tivat su autobusom ove godine dečaci i devojčice stigli iz mesta: Izvor, Novo Brdo, Prekovce, Štrpce, Lepina, Skulanevo, Batuse, Brezovica i Gračanica.

Kako je navedeno, trinaestu godinu zaredom „Solidarnost za Kosovo“ organizuje letovanje dece sa Kosova i Metohije kao i da je zahvaljujući Gujonu do sada više od 600 dece iz enklava imalo priliku da deo letnjeg raspusta provede na moru.

Mališani sa Kosova i Metohije boraviće na moru sedam dana. Imaće priliku da krstare po Bokokotorskom zalivu i obiđu znamenita mesta na primorju Crne Gore.

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa raško-prizrenskom eparhijom koja je izabrala mališane po socijalnim kriterijumima.

O deci na letovanju brine stručni tim vaspitača, profesora likovne umetnosti i fizičkog vaspitanja. Prvog dana ih dele u timove, i organizuju im „Olimpijadu“ tokom koje se takmiče u sportskim i vodenim aktivnostima, umetnosti.

„Deci iz srpskih enklava koja žive izolovano tokom cele godine, more znači slobodu. Želimo da osete šta je to sloboda, da upoznaju nove drugare i drugarice na lepom i opuštajućem mestu daleko od posebno teške svakodnevice“, rekao je Gujon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari