Sukobi između vladinih snaga i pobunjenika u prestonici Somalije Mogadišu nastavljeni su i juče, šestog dana žestokih obračuna. Broj stradalih civila se povećava, dok zemlja polako tone u sve dublju krizu.
Maskirani islamski pobunjenici sukobili su se s etiopskim trupama i snagama somalijske vlade u južnim delovima grada.

Sukobi između vladinih snaga i pobunjenika u prestonici Somalije Mogadišu nastavljeni su i juče, šestog dana žestokih obračuna. Broj stradalih civila se povećava, dok zemlja polako tone u sve dublju krizu.
Maskirani islamski pobunjenici sukobili su se s etiopskim trupama i snagama somalijske vlade u južnim delovima grada. Najmanje pet osoba ubijeno je, a 15 je ranjeno, izjavio je Kadija Farah koji je video granatu u stambenoj oblasti na severu grada. On je dodao da je u napadu ranjena i jedna šestomesečna beba.
Zvaničnici UN kažu da Somalija, koja već 16 godina nema centralnu vladu, srlja u najgoru krizu do sada. Više od 320.000 ljudi napustilo je prestonicu Mogadiš od februara, kada su počeli žestoki sukobi. Mnogi od njih sada borave u vlažnim, prljavim kampovima, dok napore spasilačkih ekipa ometaju izuzetno opasni uslovi. Procenjuje se da je samo tokom protekle nedelje ubijeno 200 ljudi, dok je tokom prošlog meseca ubijeno gotovo 1.000. Kada je reč o diplomatiji stvari na tom planu su veoma mračne. Somalijski sused Eritreja osumnjičila je etiopske obaveštajne agente da podržavaju islamiste u Somaliji, kao i da izbacuju regionalne organizacije koje su delovale kao kontrateža u regionu.
Organizacija kao što je Međuvladino rukovodstvo za razvoj koja uključuje Keniju, Ugandu, Etiopiju, Sudan, Somaliju i Eritreju, pokušava da posreduje u uspostavljanju mira u Somaliji, kao i rešenju „zapaljivih odnosa“ između Eritreje i Etiopije. Etiopija podržava slabu somalijsku tranzicionu vladu, a Eritreja podržava pobunjenike.
Ministarstvo inostranih poslova Eritreje izdalo je kratko saopštenje u kojem se navodi da je „suspendovala članstvo“ u regionalnoj organizaciji „zbog brojnih neodgovornih rezolucija“.
Afrička unija je pokušala da interveniše u Somaliji i početkom godine je obećala da će brzo uputiti 8.000 mirovnjaka. Ali daleko od toga, samo 1.500 vojnika Ugande stiglo je u Somaliju. Nedavno se čak videlo i da je tranziciona vlada izgubila podršku, čak i među svojim članovima. Prošle nedelje Husein Aided, zamenik premijera, napustio je Somaliju i otišao za Eritreju gde se pridružio Savezu bivših islamskih lidera. Aided, koji je još uvek tehnički član tranzicione vlade, nazvao je etiopske antipobunjeničke napade „genocidom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari