Sombor: Kancelarija dala negativno mišljenje o „livenju kralja Aleksandra“ 1Izložba konkursnih radova za izradu idejnog rešenja spomenika kralja Aleksandra I Karađorđevića u Somboru

Grad Sombor je primoran da odustane od sprovođenja pregovaračkog postupka za javnu nabavku „Livenje spomenika kralju Aleksandru”.

Kako navodi portal SoInfo, krajem prošle nedelje, objavljeno je obaveštenje o izmenama ili dodatnim informacijama po ovom javnom pozivu gde se navodi da je naručilac odustao od sprovođenja postupka.

„Naručilac nije dobio pozitivno mišljenje od Kancelarije za javne nabavke. Odgovornost je naručioca da obezbedi usklađenost sa drugim važećim propisima – piše u ispravci koja je dostupna na portalu javnih nabavki. Nije obrazloženo koji su razlozi za odbijanje, odnosno kakve su neusklađenosti uočene“, stoji u informaciji.

Pregovarački postupak za „Livenje spomenika kralju Aleksandru” pokrenut je pre četrdesetak dana. Planirano je bilo da za iznos od preko sto hiljada evra – 12 miliona dinara, Grad Sombor i Zoran Ivanović, vajar iz Beograda, zaključe ugovor o izradi skulpture kralja Aleksandra I Karađorđevića na konju u gipsu, a u svemu prema prvonagrađenom konkursnom rešenju koje je ujedno bilo i sastavni deo konkursne dokumentacije.

Kako je dalje navedeno, za realizaciju umetničkih dela, vajar Zoran Ivanović je sa umetničkom radionicom „Kuzman“ iz Smedereva, zaključio ugovor o ekskluzivnom pravu izrade umetničkih dela u bronzi.

Vajar Ivanović krajem prošle godine sa lokalnom samoupravom potpisao ugovor „težak” 11 miliona dinara za izradu gipsanog modela – vajanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Takođe, nagrađen je sa milion dinara kao pobednika javnog konkursa za izradu idejnog rešenja spomenika koji je organizovan polovinom 2019. godine. Najavljeno je da će spomen obeležje Aleksandru I Karađorđeviću biti postavljeno u Parku heroja, na platou ispred Županije.

Podsećamo da je i grad Subotica krajem novembra prošle godine dobio spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a Grad Subotica je u budžetu za podizanje ovog spomenika opredelio ukupno 21,2 miliona dinara, naveo je tada portal Magločistač.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari