Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama Sopa i Pipa, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta internet zajednice. Time je postalo neizvesno usvajanje zakona o zaštiti intelektualne svojine.

Senat je ranije najavio da će glasanje o zakonu početi 24. januara, dok je Predstavnički dom obznanio da će u februaru nastaviti razmatranje Sope, zakona o stopiranju onlajn piraterije. Oba zakonska predloga su, međutim, u sredu naišla na žestoku osudu internet zajednice koja smatra da se iza zaštite autorskih prava i intelektualne svojine krije cenzura, i da će primena ovih zakona drastično izmeniti prirodu Interneta.

Besplatna enciklopedija Vikipedija je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis Vordpres i servis za vesti Reddit. Veb pretraživač Gugl je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, dok je Fajerfoks svoju naslovnu stranu ofarbao u crno, a preko maskote, lisice, stavio crnu traku. Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova. Na meti zakonskih preloga Sopa i Pipa, koje podržavaju muzička i filmska industrija u SAD, nisu samo sajtovi koji nude ilegalne kopije filmova i pesama, već i sajtovi i veb pretraživači koji imaju linkove ka veb stranama sa takvom sadržinom.

Sajtovima sa piratizovanim materijalom bio bi blokiran pristup sa teritorije SAD, a vlasnicima autorskih prava i američkoj vladi dala bi se ovlašćenja da od suda traže ukidanje sajtova koji su povezani sa piraterijom. Oglašivačima, nudiocima finansijskih usluga i provajderima internet usluga bilo bi zabranjeno da posluju sa onima koji se u inostranstvu ogreše o zakone.

Obama protiv predloga

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame. Bela kuća je ovih dana izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali je dodala da neće podržati zakone „koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajberbezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari