Šormaz: Potpisivanje novog Individualnog akcionog plana partnerstva u januaru 1Dragan Šormaz (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Potpisivanje novog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) očekuje se u januaru, predlog sporazuma je upućen čelnicima NATO na usaglašavanje i trenutno se samo očekuje njihov odgovor, izjavio je šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO i narodni poslanik Dragan Šormaz za portal European Western Balkans.

On je podsetio da Srbija, u tom najvišem mehanizmu saradnje NATO sa partnerskim državama koje nemaju aspiracije ka članstvu u Alijansi, bira šta je njoj od koristi i da očekuje da se dobra saradnja nastavi.

“Osavremenjivanje rada Vojske Srbije (VS) se odlično odvija, ona je već u potpunosti u saglasnosti sa NATO standardima, interoperabilna je u svim segmentima, a kada razgovarate sa oficirima članica Alijanse, oni svi navode da su srpski vojnici i oficiri za primer. Tu naravno, ne treba ‘ispustiti nivo’, treba ga držati, da ne bi zaostali kao što se to desilo 90-ih godina”, rekao je Šormaz. Kao najvažniji prostor za dalje jačanje Saradnje Srbije i NATO, Šormaz navodi obrazovanje i razmenu znanja, u kojima VS već učestvuje, ali je najvažniji aspekt reagovanja u kriznim situacijama, poput požara, poplava i sličnih prirodnih katastrofa.

“Tamo gde (VS) sigurno nije na nivou savremenih zemalja na Zapadu jesu hibridne i sajber pretnje, koje će u predstojećem periodu biti sve veće. Mislim da ćemo u toj oblasti raditi na osavremenjivanju – ne samo u oblasti vežbi – već usvajanju znanja tehnologija, njihova primena, zato što realno imamo problem u toj oblasti“, rekao je Šormaz.

U sistemu odbrane je nemoguće zadržati mlade ljude i IT stručnjake koji poseduju znanje i koji su završili dobre škole, zbog visine plate. Problem nastaje kada on ili ona u inostranstvu ili u zemlji mogu da zarade daleko veću platu nego u sistemu odbrane, dodao je on. To je nešto za šta nam sigurno treba saradnja sa NATO i gde nam niko drugi ne može pomoći osim njih, istakao je Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari