SOS Dečija sela obeležavaju Međunarodnu dečiju nedelju 1Foto: UNICEF Srbija/ Imre Szabo

Humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija obeležiće Međunarodnu dečiju nedelju, koja se obeležava prve nedelje oktobra, u svim svojim ustanovama.

U SOS Dečijem selu u Kraljevu, za decu će biti organizovane različite zabavne i edukativne aktivnosti kao što su: maskenbal, druženje sa dečijim piscem, odlasci na nastup hora “Zvezdice” u kraljevačku biblioteku, na manifestaciju “Deca pesnici – pesnici za decu” i na radionicu“ Na putu za bezbednost u saobraćaju”;

Za decu izbeglice i njihove roditelje, koje organizacija pomaže kroz Program urgentne pomoći Solidarnost, u Adaševcima će biti organizovane kreativne radionice na temu Dečijih prava i obaveza, dok će u Principovcu deca i njihovi roditelji uživati u dečijoj olimpijadi, maskenbalu, kreativnim i zabavno-društvenim aktivnostima, ali i edukativnim aktivnostima o dečijim pravima;

Program Jačanje porodica imaće aktivnosti na tri lokacije i to u Nišu i okolini, u školama će biti organizovane tri radionice na temu Dečijih prava, u Zemunu će, za Međunarodni dan dece, u romskom naselju biti održana radionica na temu Prava deteta, a zajedno sa korisnicima će se družiti i predstavnici organizacija ADRA Nemačka i ADRA Srbija, i u Obrenovcu će Međunarodni dan dece biti obeležen kroz druženje sa decom i njihovim roditeljima u prostorijama Centra “Putokaz”.

Pored toga, SOS Dečija sela predstaviće se i na Sajmu udruženja za decu i mlade, koju organizacija “Prijatelji dece Srbije” u petak, 05. oktobra od 11 časova, na Kalemegdanu, kod paviljona Cvijeta Zuzorić.

Organizacija SOS Dečija sela Srbija podseća da deci i dečijim pravima ne treba da bude posvećena samo prva nedelja oktobra, već da svakoga dana moramo zajedno raditi na tome da obezbedimo bolje uslove za rast, razvoj i sigurnu budućnost dece.

Međunarodna Dečija nedelja obeležava se od 1934. godine, tradicionalno, prve nedelje oktobra, dok se Međunarodni dan dece proslavlja 3. oktobra širom planete. Ovo važni datumi ustanovljeni su sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na prava i potrebe dece, negovanje dečijeg stvaralaštva, ali i na važnost pokretanja različitih akcija koje će doprineti poboljšanju položaja dece u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari