Amber alertFoto: Unsplash / Romina Farías

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, 18. maj, Udruženje Roma Novi Bečej je pozvalo institucije, da se nađu i razemene znanja i tehnike koje mogu pomoći ugroženim ženama.

Udruženje Roma Novi Bečej ukazuje da se svaka druga žena ubijena u porodično-partnerskom kontekstu bezuspešno obraćala nadležnim institucijama za pomoć.

Njihva ideja je da preko rada SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina, unaprede pomoć ugroženim ženama i svima koji su izloženi nasilju.

„Broj našeg telefona zvalo je ili nas lično kontaktirale dolaskom u prostorije, oko 460 zena. Direkna pomoc za izlaz iz nasilja omogućena je za čak 150 zena. Zato nam je važno da razgovaramo i delimo svoja iskustva sa predstavnicima Centra za socijalni rad, policije, Doma zdravlja, škola i drugih relevantnih institucija. Imajući u vidu intenzitet i učestalost nasilja prema ženama i smrtne ishode koji ga prate, u Srbiji bi se svakog dana moralo delovati kao da je dan borbe protiv femicida“, kaže Danica Jovanović, predsednica Udruženja.

U ovom udruženju podsećaju da je od početka godine ubijeno  trinaest žena, od čega osam u porodično-partnerskom kontekstu.  Ubijene žene su nečije majke, sestre, bake, tetke i ključno pitanje koje treba postaviti je da li u Srbiji postoje mehanizmi i mere koje mogu da zaustave ovaj niz, poručuju iz Udruženja Roma Novi Bečej.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari