Rešene su još dve jednačine na fudbalskom šampionatu Evrope u Poljskoj i Ukrajini. Branilac kontinentalne titule i aktuelni svetski prvak Španija opravdala je ulogu favorira protiv odlične Hrvatske – 1:0 (0:0), a višestruki osvajač oba trofeja Italija bila na visini zadatka protiv žilave Republike Irske – 2:0 (1:0), pa su se ove dve reprezentacije pridružile Češkoj, Grčkoj, Nemačkoj i Portugalu u četvrtfinalu EP, dok naše komšije i Irci već posle takmičenja u grupi C moraju natrag kućama.


Hrvatska javnost verovatno će dugo raspravljati o položaju Inijeste pre nego što je sjajni vezista Barselone namestio gol jedinom strelcu Hesusu Navasu (88. minut), ali prvi snimci sporne situacije negiraju ofsajd situaciju i potkrepljuju odluku nemačkog sudije Štarka da pusti fudbalera Sevilje da finišira jedan kontranapad i nanese minimalan poraz protivniku, koji je posle tog gola imao „top osam“ na talonu, ne i „keca u rukavu“. Poslao je selektor Slaven Bilić u finišu svog oproštajnog meča na klupi „vatrenih“ trojicu napadača na teren, ali to mu nije bilo dovoljno da ponovi kolosalnu priliku s početka drugog poluvremena. Na idealan centaršut Modrića, Ivan Rakitić našao se oči u oči sa Kasiljasom, ali se maestralni Iker Kasiljas kao mačka bacio na udarac glavom Navasovog klupskog kolege, iz bliza, još jednom dokazavši zašto je jedan od najboljih golmana današnjice. Kapiten „crvene furije“ i Real Madrida kriv je i što šutevi Perišića i Ćorluke nisu pronašli metu, odnosno zaslužan što je Španija ostala kažnjena za sinoćnju nekonkretnost.

Imali su, naravno, izabranici Visentea del Boskea mnogo više loptu u posedu i daleko više prvo prilika, naročito u prvom delu utakmice, ali im je zakazala realizacija. Nisu, međutim, nijednog trenutka gubili glavu. Ili nam se barem tako činilo dok su prvih 45 minuta tražili način da se izbore sa pojačanom defanzivom rivala, koji je u bitku za bod(ove) krenuo sa jednim čovekom u najisturenijoj liniji, a u drugom trpeli hrvatsku ofanzivu u talasima. Kao da su znali da će kad-tad popustiti bedem pred mrežom Pletikose. Bili su u pravu, jer im je samo jedna munjevita akcija bila dovoljna da demonstriraju svoju fudbalsku silu i završe tamo gde im je mesto, dok eliminisanoj Hrvatskoj ostaje da žali za zicerima i ljuti se na glavnog arbitra, koji nije reagovao na povlačenje Ćorluke s obe ruke od strane Busketska dok je defanzivac „šahovničara“ bio u gol šansi.

I u drugom duelu vođena je ljuta borba, ma koliko ishod sugeriše drugačiji odnos snaga. Italija je dominirala nad već otpisanim rivalom, ali joj je dugo trebalo da dođe do pogotka.

Uprkos terenskoj inicijativi poveli su tek u 35. minutu, svega 60 sekundi pošto je neko od irskih defanzivaca na gol liniji blokirao šut Antonija Di Natalea. Udarac Antonia Kasana bio je, zato, neodbranjiv. Prvotimac Milana vešto je glavom skrenuo centaršut Pirla, a Demijen Daf na drugoj stativi izbio loptu u polje – tek nakon što je celim obimom ušla u gol. To je, međutim, bio samo jedan čin istovremene drame u Poznanju i Gdanjsku, jer su sve do poslednjih sudijskih zvižduka tri selekcije bile u igri za drugi krug. Znajući za sve moguće i nemoguće kombinatorike, s jednim uhom osluškujući vesti sa druge utakmice, „azuri“ su ipak ispalili još jedan precizan „hitac“. Uradio je to kontroverzni Mario Baloteli (90). Opet je asistent bio Pirlo, s tim što je sada nestašni centarfor Mančester sitija volejom „zakucao“ trijumf svog tima, kojem nije bilo lako za Ircima u nastavku, sve dok ga drugi žuti karton Endrjusa nije ostavio brojnijim na terenu.

Rezime grupe C – dalje su otišle najbolje ekipe, najzvučnijih imena, ali će im za osvajanje EP biti potrebno mnogo više od sinoć prikazanog.

Hrvatska – Španija 0:1 (0:0)

Navas 88.

Grad: Gdanjsk. Stadion: Arena. Gledalaca: 39.100. Sudija: Volfgang Štark (Nemačka). Žuti kartoni: Srna, Ćorluka, Strinić, Mandžukić (Hrvatska).

HRVATSKA: Pletikosa, Vida od 65. Jelavić), Ćorluka, Šildenfeld, Strinić, Srna, Vukojević (od 81. Eduardo), Modrić, Pranjić (od 65. Perišić), Rakitić, Mandžukić.

ŠPANIJA: Kasiljas, Arbeloa, Pike, Ramos, Alba, Buskets, Alonso, Ćavi (od 89. Negredo), Silva (od 72. Fabregas), Inijesta, Tores (od 60. Navas).

Italija – Republika Irska 2:0 (1:0)

Kasano 35, Baloteli 90.

Grad: Poznanj. Stadion: Munisipal. Gledalaca: 39.525. Sudija: Sunej Čakir (Turska). Žuti kartoni: Balzareti (Italija). Endrjus, O Šej (R. Irska). Crveni karton: Endrjus.

ITALIJA: Bufon, Abate, Barzalji, Kjelini (od 57. Bonući), Balzareti, De Rosi, Markizio, Mota, Pirlo, Di Natale (od 75. Baloteli), Kasano (od 63. Dijamanti).

REPUBLIKA IRSKA: Given, O’Šej, Sent Ledžer, Dan, Vord, Mekgidi (od 65. Long), Endrjus, Vilan, Daf, Kin (od 86. Koks), Dojl (od 76. Volters).

Platini: Sve osim Hrvata je „čisto“

Fudbalski savez Hrvatske danas bi trebalo da dobije kaznu za ispade svojih navijača na EP, a predsednik Evropske fudbalske federacije Mišel Platini je i pre izricanja sankcija opleo po pristalicama „vatrenih“, koji su sva tri meča prekidali bakljama, a italijanskog reprezentativca Balotelija vređali na rasnoj osnovi, između ostalog i bacanjem banana na tamnoputog napadača Mančester sitija.

– Oduševljen sam domaćinima, koji su već osvojili EURO, time što su, uprkos svim sumnjama, uspešno organizovali prvenstvo. Nisam, međutim, zadovoljn hrvatskim narodom. Osim njihovih navijača sve je bilo „čisto“ – prenosi Beta izjavu Platinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari