Visoki sud Španije odlučio je da Srbiji izruči pripadnika zemunskog klana Vladimira Milisavljevića, zvanog Vlada Budala, osuđenog u odsustvu u Srbiji na 40 godina zatvora zbog zločina zemunskog klana i na 35 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, saznaje Danas.

Sud je pristao na izručenje Milisavljevića Srbiji, nakon odluke španskog Veća ministara od 30. marta 2012. da se saglasi sa izručenjem optuženih našoj zemlji. Milisavljeviću se u Španiji sudi i zbog sumnje da je navodno 2006. učestvovao u ubistvu pripadnika zemunskog klana Milana Jurišića Jureta (1974). Španska policija pronašla je u reci Manzanares u Madridu u martu ljudske ostatke, za koje se sumnja da pripadaju Jurišiću, ali do danas nisu objavljeni rezultati forenzičkih nalaza.

Milisavljević je uhapšen u policijskoj akciji „Zoološki vrt“ u Valensiji februara prošle godine zajedno sa Lukom Bojovićem, kojeg srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je nakon atentata na Đinđića i ubistva vođa zemunskog klana – Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma, preuzeo kontrolu nad pripadnicima klana u bekstvu i da je učestvovao u više ubistava kako bi ih zaštitio. Na istoj optužnici su i nekadašnji „zemunci“ Sretko Kalinić i Miloš Simović.

Ovoj četvorici se na teret stavlja pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, kao i tri ubistva – Branka Jeftovića Jorge, Dejana Živančevića i Milutina Jovičića. Nedović i Drašković su se 2004. našli na meti Bojovića, smatra Tužilaštvo, jer ih je krivio za ubistvo svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana, dok je ubistvo Branka Jevtovića Jorge iste godine Bojović navodno naručio zbog ranijih nesuglasica.

Tokom istrage za vreme ekstradicionog pritvora u Hrvatskoj, Kalinić je priznao da je učestvovao u ubistvima po nalozima Luke Bojovića. On je objasnio da to nije činio za novac, nego zato što mu je Bojović bio prijatelj, sve do 12. marta 2009, kada je pokušao da ga ubije.

Nastavak suđenja Bojoviću i Milisavljeviću u Specijalnom sudu zakazan je za 6. mart, do kada se očekuje da bi Milisavljević mogao da bude izručen Srbiji. Milisavljević ima pravo da traži da mu se suđenje za ubistvo premijera Đinđića, ali i za zločine zemunskog klana, ponove, pošto je osuđen u odsustvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari