Španija neće odustati od granične kontrole vozila koja iz Španije ulaze na Gibraltar, spornu britansku teritoriju na Pirinejskom poluostrvu, saopštilo je juče špansko ministarstvo spoljnih poslova.


Portparol ministarstva je rekao da su mere koje Španija preduzima zakonite i da je „u obavezi to da čini zbog Šengenskog sporazuma“, budući da Gibraltar, kao ni Velika Britanija, nisu deo šengenskog prostora. „Od toga nećemo odustati“, rekao je portparol, prenela je Beta. Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je prošle sedmice sa španskim premijerom Marijanom Rahojem o situaciji na Gibraltaru. Kameron je tom prilikom rekao da pitanje Gibraltara ne bi trebalo da ugrozi bilateralne odnose, ali da postoji „realan rizik“ da bi to moglo da se dogodi ako se situacija na granici ne popravi. Španija je 1713. godine prenela Velikoj Britaniji suverenitet nad Gibraltarom, ali je potom više puta pokušala da povrati tu južnu teritoriju sa strateškim položajem. Poslednji problem na liniji London – Madrid nastao je zbog veštačkog podvodnog grebena oko Gibraltara, za koji Španija tvrdi da nanosi štetu njenim ribarima. Osim što je uvela granične kontrole, Španija preti taksom od 50 evra za svaki prelaz granice i drugim ograničenjima.

Hiljade članova britanske Kraljevske mornarice u nedelju je otplovilo na obuku i raspoređivanje u Mediteranu, usred diplomatskih tenzija između Britanije i Španije zbog Gibraltara, izvestio je RTS. Nosač helikoptera „HMS Ilustrius“ napustio je bazu u Hempširu i pridružiće se vojnom brodu „HMS Bulvark“, koji je isplovio iz Devenporta. Brodovi će učestvovati u dugo planiranom raspoređivanju snaga na Mediteranu, ističu britanski zvaničnici odbrane.

„Premijer (Dejvid Kameron) je razočaran time što Španija nije povukla dodatne kontrole granica ovog vikenda, i sada razmatramo koje su nam pravne akcije na raspolaganju. To će biti potez bez presedana, i zbog toga ćemo svaku odluku pažljivo razmotriti pre nego što je donesemo“, saopšteno je iz Dauning strita. Premijer je pomenuo i „pritiskanje“ Evropske unije da razmotri to pitanje po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari