Španija je prekjuče počela da se priprema za novi teroristički napad baskijske grupe ETA, jer su nade za održavanje dugoročnog primirja sve manje. Predstavnici ETA su pre dva dana najavili jednostrani prekid primirja posle 14 meseci prekida vatre. Zvaničnici policije upozorili su španskog premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera da grupa ima nekoliko aktivnih vojnih jedinica na položaju, kao i da je obnovila naoružanje i usavršila tehnike za proizvodnju eksplozivnih uređaja tokom perioda primirja, navodi se u izveštaju.

Španija je prekjuče počela da se priprema za novi teroristički napad baskijske grupe ETA, jer su nade za održavanje dugoročnog primirja sve manje. Predstavnici ETA su pre dva dana najavili jednostrani prekid primirja posle 14 meseci prekida vatre. Zvaničnici policije upozorili su španskog premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera da grupa ima nekoliko aktivnih vojnih jedinica na položaju, kao i da je obnovila naoružanje i usavršila tehnike za proizvodnju eksplozivnih uređaja tokom perioda primirja, navodi se u izveštaju. ETA je, takođe, uspostavila stabilnu infrastrukturu u Madridu.
Španske političke partije su u međuvremenu počele da kritikuju neuspeli pokušaj španskog premijera da oslabi nasilje ETA. Sapatero je oštro reagovao na zahteve lidera konzervativne opozicione Narodne partije Mariana Rahua da treba javno da prizna da je načinio grešku. Premijer je takođe odbacio pozive za održavanje prevremenih izbora, pre njihovog zakazanog termina za naredno proleće. Policija i dalje nije sigurna da li će se grupa ponovo vratiti seriji selektivnih atentata, ili bi se mogla okrenuti bombaškim napadima na zgrade i turističke mete kako bi privukla pažnju. ETA, koja je tokom protekle četiri decenije ubila više od 800 ljudi, zalaže se za osnivanje države koju bi činile provincije severne Španije i deo jugozapadne Francuske.
U okviru objave da se primirje prekida grupa je saopštila da će biti „aktivna na svim frontovima kako bi odbranila baskijsku otadžbinu“, najavljujući da su povučena dugoročna obećanja da napadi neće biti sprovođeni u Kataloniji. Francuska policija juče je uhapsila tri osobe pod sumnjom da pripadaju baskijskoj separatističkoj organizaciji ETA, saznaje se iz policijskih izvora. Isti izvor je naveo da je čitavu akciju juče ujutru izvelo antiterorističko odeljenje sudskih organa u departmanu Ot-Pirene. Francuski zvaničnici su najavu o prekidu primirja ocenili kao „lošu vest“, uz obećanje da će Madridu pružiti punu podršku u borbi protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari