Španska mornarica je ovog meseca izdala preporuku brodovima da kroz moreuz Gibraltar ne plove brže od 13 čvorova (jedan čvor je 1,85 kilometara na sat), kao i da kroz jedan od najprometnijih moreuza na svetu, „povećaju pažnju“ kako se ne bi sudarili sa kitovima. Brzina plovidbe kroz moreuz koji razdvaja Evropu od Afrike može da dosegne i 30 čvorova.

Španska mornarica je ovog meseca izdala preporuku brodovima da kroz moreuz Gibraltar ne plove brže od 13 čvorova (jedan čvor je 1,85 kilometara na sat), kao i da kroz jedan od najprometnijih moreuza na svetu, „povećaju pažnju“ kako se ne bi sudarili sa kitovima. Brzina plovidbe kroz moreuz koji razdvaja Evropu od Afrike može da dosegne i 30 čvorova. Ekolozi već godinama traže uvođenje mera poput ove a morski biolog Renmo de Stefani, koji radi u španskom Centru za konzervaciju, informatiku i istraživanje, nazvao je danas preporuku Španije istorijskom odlukom.
Brzi brodovi predstavljaju veliku opasnost za ugroženu vrstu ulješura, velikih životinja koje moraju da isplovljavaju na površinu da bi disale, a koje dolaze u vode Mediterana od februara do jula da bi se hranili. Sudari se događaju, ali ih je teško izbrojati jer su struje u moreuzu jake, tako da i kada brod udari u kita, struja ga brzo odvuče na otvoreno more. Ulješura je vrsta kita koja može da dosegne dužinu i do 18 metara, a smatra se i najvećim poznatim predatorom jer je služio i kao model za centralni lik romana „Mobi Dik“ Hermana Melvila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari