Španski premijer Marijano Rahoj je nakon telefonskog razgovora s britanskim kolegom Dejvidom Kameronom ponudio da se „ublaže mere“ na gibraltarskoj granici, saopšteno je iz Dauning strita. Kameron je ranije izjavio da je obavio „konstruktivan“ razgovor s Rahojom.


Inicijativa šefa britanske vlade je usledila nakon zvaničnog protesta britanskog ambasadora u Španiji zbog „disproporcionalne“ pogranične kontrole. Tenzije su eskalirale prošle nedelje nakon pojačane kontrole vozila, zbog čega je došlo do ozbiljnih zastoja na granici Španije i britanske prekomorske teritorije i za turiste i za lokalno stanovništvo. Strože mere na granici Španija je uvela zbog gradnje veštačkog grebena na Gibraltaru jer će to, tvrde vlasti u Madridu, ugroziti španske ribare. Madrid je kao kompenzaciju predložio naplatu ulaska i izlaska s Gibraltara od 50 evra po putniku.

„Obavio sam konstruktivan telefonski razgovor sa španskim premijerom. Objasnio sam svoju zabrinutost u vezi s Gibraltarom, kao i da se naš stav prema suverenitetu neće promeniti“, napisao je Kameron na Tviteru. Kako je izvestio AFP, prenele su agencije, Rahoj je izjavio da je „neprihvatljivo“ da gibraltarske vlasti grade veštački greben na Mediteranu.

U saopštenju Dauning strita se navodi da je premijer ponovio preko telefona da ovo pitanje ne sme da ugrozi bilateralne odnose, s čim se Španija složila. „Međutim, postoji ozbiljna opasnost da do toga dođe ako se situacija na granici ne popravi. Rahoj je rekao da ni on ne želi da ovo pitanje postane prepreka u bilateralnim odnosima, te da treba da pronađemo način da ublažimo problem. U okviru sledećeg koraka, ministar spoljnih poslova treba da razgovara sa španskim kolegom Hoseom Garsijom Margalom o tome kako napraviti korak napred“, rekao je portparol britanskog premijera.

Kameron je s Rahojom poslednji put o ovom pitanju razgovarao u junu, pre najnovijeg pogoršanja odnosa. Gibraltar, za koji Španija traži da bude u okviru njenog suvereniteta, povremeno je uzrok diplomatskih sporova Madrida i Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari