Američki lider Barak Obama rešen je da sprovede reformu imigracione politike, a prema pisanju američkog dnevnika Njujork tajms, to bi moglo da se dogodi već naredne nedelje.

Svestan činjenice da bi njegov predlog imigracione politike mogao da naiđe na otpor republikanaca, koji sada imaju većinu u oba doma Kongresa, Obama je zapretio da će u tom slučaju iskoristiti svoja predsednička izvršna ovlašćenja ne bi li izdejstvovao izmenu nacionalnog imigracionog sistema. Republikanci su upozorili Obamu da ne preduzima jednostrane akcije po pitanju imigracije.

Republikanac Mič Mekonel, koji će biti lider većine u Senatu od januara, izjavio je da će ukoliko Obama preduzme jednostranu akciju u pogledu imigracije, to biti kao „mahanje crvenom maramom ispred bika“.

S druge strane, Obama je istakao da je Predstavnički dom imao više od godinu dana prilike da se usaglasi s predlogom zakona o imigracionoj politici, ali da to nisu učinili. Senat je još 2013. usvojio dalekosežni imigracioni zakon, dok ga Predstavnički dom još nije uzeo u razmatranje. „Kongres je imao priliku da usvoji imigracioni zakon koji bi ojačao naše granice, poboljšao pravni imigracioni sistem te izbavio milione ljudi iz senke. Ponavljam, ako Kongres to nije iskoristio, ja ću uz pomoć svojih izvršnih ovlašćenja pokušati da taj sistem poboljšam“, kazao je Obama.

Američki mediji pišu da će time mnogim roditeljima dece, koja su američki državljani, biti omogućeno da dobiju radne vize i ostanu u SAD. Dakle, kako se navodi, plan je da se spreči razdvajanje porodica zbog deportacija. Broj onih na koje će se odnositi reforme imigracione politike zavisiće od toga koliko oni već dugo žive u Americi. Stručnjaci procenjuju da će predsednikov plan o zaštiti od deportacije obuhvatiti gotovo pet miliona imigranata bez dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari