Bučno, svađalački, netolerantno, uz više prekida u kojima je bilo i fizičkog nasilja, protekla je prekjučerašnja vanredna sednica Skupštine opštine Trgovište. Dvadesetpet odbornika sakupilo se posle pet meseci nefunkcionisanja opštinske vlasti, a na zahtev koji je uputilo jedanaest odbornika opozicije iz redova DSS, SNS, NS.

 Uz podršku jednog odbornika demokrata, opozicija je preuzela vlast u Trgovištu. Nova koalicija, kao i prethodna (G17 plus, SPS, DS), a zahvaljujući Dragiši Mihajloviću odborniku DS ima 13 odbornika. Za novog predsednika opštine umesto Vlaste Petrovića (G17 plus) izabran je Darko Tomić (DSS) koji ističe da je „sve urađeno u skladu sa opštinskim statutom, ali i da su poštovani zakoni“. Odbornici su za predsednika SO izabrali Nenada Krstića (SNS) umesto Radoslava Jordanovića

– Od početka smo imali nameru da smenimo ovu vlast, u prvom redu predsednika Opštine Vlastu Petrovića i čelnika Skupštine Radoslava Jordanovića koji su godinama na vlasti, a nisu ništa učinili za opštinu. Sada smo u teškoj situaciji posle poplave i tu je neophodna maksimalna odgovornost – rekao je Tomić.

Smenjeni predsednik SO Trgovište Radoslav Jordanović (SPS) u strahu pošto su u zgradu Opštine „ušla neovlašćena lica, sklonio je sve opštinske pečate kako ne bi došlo do zloupotrebe“.

– Sve je urađeno nelegalno i pod pritiskom, tako da je moja i smena predsednika Opštine Petrovića iz G17 plus nelegalna o čemu će odluku konačnu doneti nadležno Ministarstvo za državnu upravu i Vlada Srbije – kaže smenjeni predsednik SO Trgovište Radoslav Jordanović (SPS).

On navodi da Skupština na prekjučerašnjoj sednici nije imala kvorum, da „on i njegov zamenik nisu prisustvovali većem delu zasedanja“, te da je o svemu obavestio ministra Milana Markovića.

Dragiša Mihajlović, odbornik DS čiji glas je presudio u smeni opštinskog dvojca, rekao je da je za ovakvu odluku glasao „isključivo zbog nezadovoljstva dosadašnjim radom predsednika opštine i lokalnog parlamenta“. Nova koaliciona većina traži od državnih organa da se preispita „dosadašnji rad vladajuće koalicije i njenih čelnika“, a građani Trgovišta smatraju da je i u ovom slučaju reč o „goloj borbi za vlast jedne grupe ljudi“. Narednih dana očekuje se da tačku na dvovlašće u jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji stavi Vlada Srbije.

U opštini Trgovište živi nešto više od 4.000 stanovnika, a poplavni talas koji je sredinom maja zahvatio ovu opštinu odneo je dva ljudska života, porušio 13 mostova i naneo štetu koja se procenjuje na oko milion evra. Trgovištu je dosad upućena značajna novčana pomoć, a iz svih krajeva Srbije i po najviše iz Vojvodine ovde su stigle i velike količine namirnica i tehničke robe.

Pat pozicija

Pat pozicija u opštini Trgovište možda će potrajati jer rok za održavanje vanrednih izbora teče od dana uvođenja privremenih mera, pa ukoliko bi se to desilo tokom ovog meseca izbori bi morali da se održe u jeku godišnjih odmora što nikome ne odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari