U poslednjem krugu aukcijske prodaje, bačkopalanačka kompanija Nektar kupila je celokupnu imovinu Poljoprivrednog kombinata Delišes po početnoj ceni od 300.437 evra. Da i ova aukcijska prodaja nije uspela, bio bi pokrenut stečajni postupak nad nekada najvećim proizvođačem voća i voćnih sokova na širem području Srbije.


– Ova privatizacija daje novu šansu za voćare na jugu Srbije, jer je u vlasništvu Delišesa bilo i oko 300 hektara voćnih zasada, koje sada treba obnoviti. Nas raduje činjenica da su ljudi iz kompanije Nektar prihvatili našu i inicijativu Ministarstva poljoprivrede da ulažu u ovo posrnulo preduzeće – kaže za Danas predsednik opštine Vladičin Han Nenad Mitrović.

On navodi da je Nektar pre osam godina kupio Fabriku za proizvodnju voćnih koncentrata koja se nalazila u sastavu hanskog poljoprivrednog preduzeća, a potom je postao i vlasnik Fabrike mineralne vode i sokova Heba u Bujanovcu.

– Svi proizvodni pogoni kombinata, koji je nekada zapošljavao oko 1.000 radnika i imao blizu 2.500 kooperanata s juga Srbije, zatvoreni su punih sedam godina. Tehnologija je zastarela, ali postoje i zdrave proizvodne celine kao što je fabrika sokova, gde će novi vlasnici takođe morati da ulože određena sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje – objašnjava Mitrović.

Čelnik lokalne samouprave najavljuje da će se iz skromnog budžeta stoprocentno finansirati nabavka sadnog materijala različitih vrsta voća kako bi se podigli novi zasadi, a Nektar dobio novu generaciju kooperanata.

Koliko je dolazak Nektara značajan za Vladičin Han, ilustruje i podatak da u ovoj opštini ima više nezaposlenih nego onih koji rade. Na posao čeka 4.457 lica, dok je zaposleno oko 3.000 građana od kojih najveći broj radi u javnim preduzećima i budžetskim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari