Kao još jedno „kreativno“ rešenje za spasavanje grčke ekonomije, dan pošto je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl predložio Atini da proda svoja ostrva Turskoj, lansirana je ideja o podmorskoj eksploataciji nafte i gasa. Uslov je da nafta i gas najpre budu pronađeni, što je juče sugerisao šef opozicione Nove demokratije Antonis Samaras posle susreta s predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofiasom.


Samaras je još, inspirisan nedavnim otkrićem da se ispod mora na južnim obalama Kipra nalazi između pet i osam milijardi kubnih metara prirodnog gasa, rekao i da bi Atina i Nikozija mogle da naprave zajedničku strategiju za istraživanje mineralnih nalazišta pod morem, te da bi Grčka, po ugledu na Kipar, sa susedima trebalo da potpiše sporazume kojim bi bile određene njene pomorske granice i dozvoljeno istraživanje mineralnih nalazišta.

Francuski ministar finansija Fransoa Baruen, prenosi Beta, izjavio je juče uoči sastanka ministara finansija evrozone o pomoći Grčkoj, da postoje svi elementi za postizanje sporazuma kako bi bio izbegnut bankrot. Baruen je rekao da se više ne može čekati zbog obaveza koje je preuzela Atina i mogućnosti da Grčka bankrotira što „Francuska već 18 meseci želi da spreči“.

Situacija uoči sastanka u Briselu izgledala je jasno pošto je više zvaničnika zemalja zone evra uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel naznačilo da će ishod biti pozitivan. Grčka do 20. marta mora da vrati 14,5 milijardi evra, u suprotnom će se naći u goroj situaciji nego Argentina pre 10 godina. Da bi katastrofa bila izbegnuta, plan za otpis dugova mora da bude aktiviran do sutra, mada će čitav postupak trajati nekoliko sedmica.

Grčki parlament usvojio je prošle nedelje nove mere štednje koje su uslov stranih poverilaca – EU, ECB i MMF-a, da Grčkoj odobre paket smanjenja duga od 130 milijardi evra i s tim povezani dogovor sa privatnim kreditorima – bankama za smanjenje državnog duga otpisom 100 milijardi evra.

Italiji ne treba nova štednja

Milano – Italijanski premijer Mario Monti izjavio je juče da Italiji neće biti potrebna nova štednja, bez obzira da li će potrajati recesija. „Ako recesija potraje, ako se situacija u privredi ne popravi… Ne, neće biti potreban novi plan štednje, jer su neophodne marže već uključene“ u poslednji plan štednje koji je parlament usvojio u decembru, izjavio je Monti obraćajući se finansijskim stručnjacima u zgradi milanske Berze. Taj plan bi trebalo da donese Italiji uštedu od 20 milijardi dolara i obezbedi joj da održi budžetsku ravnotežu 2013. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari