Američki predsednik Barak Obama kazao je da se SAD oporavljaju od duboke recesije i da je otvoreno „stotine hiljada radnih mesta“ zahvaljujući planu oporavka, koji je njegova administracija počela da primenjuje u februaru. Ipak, on je ukazao i da će uprkos poboljšanju biti još gubitaka poslova i da još mnogo ostaje da se uradi. „Presrećan sam što mogu da vam prenesem ove vesti koje, iako nisu razlog za slavlje, ukazuju na to da idemo u dobrom pravcu“, rekao je Obama u svom redovnom nedeljnom radijskom obraćanju.

Američki predsednik se tako osvrnuo na zvanične podatke objavljene u četvrtak prema kojima je bruto domaći proizvod (BDP) SAD povećan za 3,5 odsto u trećem tromesečju na godišnjem nivou, što pokazuje da su SAD tokom leta izašle iz najduže recesije od kada je zemlju zahvatila kriza krajem 2007. Bela kuća je saopštila da ima potvrde da je zahvaljujući planu privrednog oporavka vrednom 787 milijardi dolara koji je Obama počeo da primenjuje u februaru otvoreno ili spaseno najmanje milion radnih mesta. „Spasli smo radna mesta tako što smo pomogli saveznim državama da ne otpuste stotine hiljada policajaca, vatrogasaca i nastavnika koji su danas na terenu ili u učionicama zahvaljujući planu pomoći“, rekao je Obama.

Američki predsednik je dodao da je stotine hiljada radnih mesta otvoreno zahvaljujući ogromnim investicijama u putnu infrastrukturu, obrazovanje, medicinska istraživanja i energetiku, ali je nagovestio da još nije kraj gubljenju poslova. Stopa nezaposlenosti je u septembru iznosila 9,8 odsto, što se smatra rekordom u poslednjih 26 godina i očekuje se da će podaci za oktobar, koji treba da budu saopšteni uskoro, pokazati da je nezaposlenost viša od 10 odsto.

„Verovatno ćemo videti dalji gubitak radnih mesta i narednih dana. Ali nećemo moći da otvaramo poslove koji su nam potrebni ako ekonomija ne raste“, rekao je Obama. On je naglasio da zna da dobre vesti za privredu u celini znače malo za ljude koji su izgubili posao i ne mogu da nađu drugi, za one koji ne mogu da plate zdravstveno osiguranje ili da otplate ratu hipoteke i koji „ne vide u svom životu poboljšanje koje se vidi u ekonomskoj statistici“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari