(FOTO) Zaječarci spasili rodu: Kako je izgledala borba za jedan život? 1Foto: M.S. / Danas

Brzom intervencijom grupe Zaječaraca, zbrinuta je roda koja je nađena pored puta. Rodu su sinoć prevezli za Niš u Zoo Planet, a trenutno se veterinari brinu o njoj.

Sada je vreme kada mlade rode uče da lete. Za neke je to rutina, dok za neke je to veliki izazov. U selu Veliki Izvor kod Zaječara, meštanin Vladimr Dobrosavljević pronašao je povređenu rodu pored puta.

“Kada sam krenuo sa suprugom u polje, videli smo da roda leži pored bandere. Tačnije to je videla moja supruga, a ja sam zaustavio traktor. Pošto je bandera pored puta, bojali smo se da je nešto ne zgazi, pa smo je pokupili, i odneli na našu pojatu”, priča nam Vladimir kako je pronašao rodu.

Naš sagovornik kaže, da nije znao koga treba da zove, već je sliku povređene rode objavio na društvenoj mreži Fejsbuk.

(FOTO) Zaječarci spasili rodu: Kako je izgledala borba za jedan život? 2
Foto: M. S: / Danas

“Ubrzo su se javili novinarka Glasa Zaječara – Anđela Risantijević, i dopisnik Danasa – Miljko Stojanović, koji su u međuvremenu kontaktirali neko udruženje iz Niša. Predao sam im rodu, i oni su je odneli”, kaže za Danas Vladimir Dobrosavljević.

Vladimir ističe da je na dva ili tri mesta u selu video da su ljudi zabijali kolce kroz gnezda roda.

“Verovatno zato što im smeta što rode vrše nuždu, ili im smeta specifično klepetanje kljunom kada donose hranu. Stvarno mi nije jasno da to neko može da uradi”, zaključio je Vladimir Dobrosavljević i dodao:

(FOTO) Zaječarci spasili rodu: Kako je izgledala borba za jedan život? 3
Foto: M. S. / Danas

“Gde ima roda, to znači da je priroda čista, ali ne shvatam ljude zašto im rode smetaju”.

Ova priča o rodi nema samo jednog heroja već više. Tu je i Slaviša Božinović, ispred Udruženja za proučavanje i zaštitu ptica, koji je otišao do Vladimira, i sa Miljkom uzeo rodu.

“Ovo je period kada mlade rode napustaju gnezda. Na teritoriji grada Zaječara registrovano je 48 gnezda, a prosečno po dve ili tri mlade rode u gnezdu, dolazimo do broja od preko 100 mladih ptičića, realno je da nekolicini potrebna pomoć ili da su na neki način ugrožene”, ističe Božinović.

(FOTO) Zaječarci spasili rodu: Kako je izgledala borba za jedan život? 4
Foto: M.S.

Slaviša ističe da ako građani pronađu rodu koja nije povređena, dovoljno je da je odnesu na neko vidno mesto, kako bi je roditelji videli.

“Ili ako mogu same da polete ili pronađu hranu ili vodu. Možete i rode nahraniti papalinama ili bilo kojom ribom, pošto su rode mesojedi. Može i bilo koja vrsta mesa. A ako je roda povređena, odvedite je do veterinara, pošto je najurgentnije da se odmah zbrine, da je neki predator ne bi pojeo”, objašnjava on.

U večernjim satima, Anđela Risantijević i Miljko Stojanović odvezli su rodu za Niš i ostavljena je u Zoo Planet. Sandra Nikolić, sekretar udruženja iz Niša Zoo Planet, zbrinula je rodu, koja je danas odvedena kod veterinara.

(FOTO) Zaječarci spasili rodu: Kako je izgledala borba za jedan život? 5
Foto: M. S. / Danas

“Videćemo kako je došlo do povreda noge i krila. Koji je uzrok, i kako je lečiti. Više informacija biće nakon pregeleda veterinara”, istakla je ona.

Prema njenim rečima Zoo Planet u Nišu, od početka godine zbrinuo je oko 11 roda. Istakla je da do sada nije čula da neko namerno hoće da povredi rodu, a da je ovo saznanje iz Velikog Izvora šokantno.

“Rode su se najviše povređivale kada je jaka kiša i vetar. Dolazilo je i do preloma, ali i do težih povreda”, zaključila je ona.

Oni su spasili još jednu rodu sredinom juna

Podsećamo, sredinom juna, na putu Negotin – Zaječar, nepoznata osoba najverovatnije autom udarila je rodu i ostavila je nasred ulice. Povređenu pticu nešto kasnije su pronašli i spasili slučajni prolaznici, Miljko i Irena. Njima se kasnije pridružila i Anđela. Posle par dana borbe, ptica je uginula.

Prema dostupnim podacima u Srbiji prema popisu iz 2014, živi „između 1.350 i 1.370 gnezdećih parova belih roda“. U Bugarskoj 5.671, Mađarskoj 4.960 i Rumuniji 4.374, a u zemljama bivše Jugoslavije najviše belih roda ima u Hrvatskoj – 1.756.

Zanimljivo je da su ranije rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio.

Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

(FOTO) Zaječarci spasili rodu: Kako je izgledala borba za jedan život? 6
Foto: M. S. / Danas

Za još informacija o rodama, pročitajte na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari