Podmiročko selo Manastirica udaljeno 15 kilometara od Kladova, snežni smetovi gotovo da su odsekli od sveta ove zime.

To, međutim, nije sprečilo pripadnike spasilačke jedinice Pericu Brložanovića i Milana Raševića, kao i Ivana Brložanovića, članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladovo da boreći se sa snežnim nanosima dođu do zavejane kuće u selu Manastirica i uz pomoć meštana evakuišu bolesnog sedamdesetogodišnjeg Tomislava Jovanovića. Spasioci su se probijali kroz smetove duže od pola kilometra noseći bolesnika na nosilima, kako bi stigli do terenskog vozila kojima su Jovanovića dovezli do hirurškog odeljenja kladovskog zdravstvenog centra u kome se sada oporavlja.

– Za svoje godine ne pamtim ovakvu zimu. Koliko smo god mi navikli na hladne zime sa snegom, ja ovakvu ne pamtim u svom životu. Iako smo se pripremili za zimu, zalihe nam ponestaju u kućama, sve je manje zaliha i u jednoj prodavnici u selu, pa pomalo strahujemo da nam smetovi ne zaveju put kojim možemo da stignemo do Kladova – ispričao je novinarima rođak Tomislava Jovanovića, Jovan Jovanović koji ima 65 godina.

Ne strahuju žitelji Manastirice bez razloga, jer je ovo kladovsko selo zbog smetova bilo četiri dana odsečeno od sveta. Vetar koji nanosi sneg predstavlja problem putarima koji su pre par dana put dug 3 kilometra buldožerom čistili duže od pet sati, a jednom očišćen put vrlo brzo zaveje sneg i snežni nanosi ga učine neprohodnim. U Manastirci u 80 kuća živi oko 300 stanovnika, mahom starijih ljudi koji gotovo odreda kažu da ne pamte ovako surovu zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari