Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević tvrdi da mu Belivuk i Miljković prete 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Iako je većina optuženih pripadnika Belivukovog klana, kada je postupak počeo iznova, rekla da neće ponovo iznositi odbranu, jedan za drugim su ulazili u sudnicu u pratnji sudske straže, kako bi se javno branili po drugi put.

Nakon vođa klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i visokorangiranih pripanika njihove kriminalne grupe, na prethodnim ročištima za sudsku govornicu stali su i optuženi Nemanja Đurić, Nemanja Lakićević, Marko Andrić, Vlade Georgiev, Aleksandar Vučeljić, Milovan Tadić, Filip Ivanovski, Slađana Sekulić, Boris Karapandžić, Vladimir Grek, Aleksa Šejić, Mijat Simeunović, Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić, Vojislav Đorđević, Aleksa Stošić, Vladimir Dimitrijević, Senad Rešović i Dragan Mitrović, prenosi N1.

Pojedini su govorili detaljnije, a pojedinci su naveli da nemaju šta da dodaju u odnosu na odbranu koju su izneli kada je ovaj proces počeo u jesen 2022. godine.

I tokom ovog ročišta, dok su optuženi izlagali, predsednica sudskog veća Zorica Avramović ih je upozoravala, kao i njihove prethodnike ranije, da se fokusiraju na odbranu i na ono što su optuženi.

Međutim, jednom optuženom je uputila opomenu zbog nedoličnog ponašanja i onog što je izgovorio.

Optuženi Nemanja Đurić, dok je u svojoj odbrani osporavao iskaze okrivljenih saradnika, zatim dokaze, a posebno „skaj“ materijal koji je jedan od krucijalnih dokaza u ovom postupku, kritikovao je i postupanje tužioca.

Zbog neprimerenog komentara na račun tužioca Zorana Babića, opomenut je.

Optuženi Nemanja Lakićević ostao je pri svemu što je rekao u prvobitnoj odbrani i nije imao šta da doda.

Tada je, podsetimo, negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i rekao da ne poznaje niti jednu osobu optuženu u ovom postupku, te da mu nije jasno zbog čega mu se sudi.

Danas, Lakićević nije želeo da odgovara samo na pitanja tužilaca, iako niko drugi nije imao pitanja za njega.

„Ko god ima neka pitanja za mene, odgovoriću, ali na pitanja onih koji prete praznom puškom, ne želim“, kazao je u sudnici Nemanja Lakićević.

Optuženi Marko Andrić i Vlade Georgiev su ostali pri svojim ranijim odbranama i nisu ih značajnije dopunjavali, osim što je Andrić naveo da tužilaštvo kao dokaz protiv njega navodi samo prisluškivane razgovore koje je vodio sa verenicom u njenom stanu, u kom su živeli četiri godine i da je to protivustavno.

Sledeći optuženi koji je iznosio odbranu je Aleksandar Vučeljić. I on je negirao izvršenje krivičnih dela za koja je optužen.

„Ne znam šta radim u pritvoru tri godine kao nemi posmatrač ovog postupka. S obzirom na to da je počeo iz početka, ne vidi mu se kraj i polako postajem rob ovog procesa“, kazao je Vučeljić.

Optuženi Milovan Tadić kazao je da mu nije jasno zašto je on u pritvoru 43 meseca i da mu nije jasno zašto mu se sudi ili zašto na suđenja ne dolazi od kuće.

„Verovatno će vam moja odbrana biti dosadna, ali je i meni dosadno ovde. Ne znam od čega da se branim, ali ću izneti odbranu. Ja asam 43 meseca u pritvoru i nije mi jasno zašto i dalje sedim ovde, to je protivzakonito, protivustavno i krše se moja osnovna ljudska prava. Ja sam žrtva Tužilaštva i SBPOK-a“, rekao je u sudnici optuženi Tadić.

Odgovarajući na pitanja tužioca Saše Ivanića, optuženi Tadić je govorio da li i od kada poznaje svakog od optuženih po redu, jer je kazao da većinu zna sa stadiona Partizan, kao navijače.

„Veljka Belivuka poznajem deset godina. Marka Miljkovića znam kao Veljkovog druga. Braću Miloša i Marka Budimira znam kao navijače Partizana od 2020. godine. Nebojšu Jankovića i Vlada Draganića ne poznajem. Dejana Tešića znam kao druga mog druga iz osnovne škole, ali ne znam čime se bavi. Nemanju Đurića znam kao navijača. Nemanju Lakićevića ne poznajem. Marka Andrića poznajem osam godina unazad kao navijača. Vlada Georgieva znam sa stadiona, dolazio je sa decom i suprugom na utakmice. Aleksandra Vučeljića poznajem od 2016/2017. godine sa stadiona kao navijača. Znam da je Filip Ivanovski radio kao obezbeđenje u klubu, Boris Karapandžić je takođe radio kao obezbeđenje i znam ga od 2017. godine. Nikolu Stefanovića znam kao majstora, koji popravlja automobile. Vladimir Grek je isto radio kao obezbeđenje – nekad smo radili zajedno, nekad nismo. Što se tiče Mijata Simeunovića i svih tih mlađih momaka koji su optuženi, znam sa stadiona Partizan na ‘zdravo, zdravo’. Vladimira Dimitrijevića znam unazad šest godina, da popravlja automobile. Senada Rešovića znam možda šest meseci. Rešović je bio obezbeđenje Marku i Veljku, a Dragana Mitrovića zna iz viđenja sa stadiona“, rekao je Milovan Tadić.

Tužilac je Tadića pitao i za neke od žrtava klana, pa je rekao da Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića zna sa stadiona Partizan jer su dolazili na utakmice. Inače za ubistvo Veličkovića i Gligorijevića tužilaštvo tereti Belivukovu grupu.

I svi preostali optuženi koji su ulazili u sudnicu nisu imali ništa posebno da dodaju u odnosu na svoje prethodne odbrane, osim što su ponovili da navodi optužnice nisu tačni i da nisu izvršili nijedno krivično delo.

Okrivljeni saradnici Srđan Lalić i Nikola Spasojević imali su pitanja samo za optuženog Vladimira Dimitrijevića nakon što je izvršio iznošenje odbrane.

Okrivljeni saradnik tužilaštva Lalić pitao je Dimitrijevića od kada se poznaju.

Na odgovor Dimitrijevića da se poznaju iz sudnice, Lalić ga je pitao kako je moguće da on detaljno poznaje Dimitrijevićev auto-servis.

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević je optuženog Vladimira Dimitrijevića pitao da li mu je popravljao auto „golf 6“ i da li mu je prodavao narkotike.

Dimitrijević je rekao da nikada nije video Spasojevića i da „nema pojma da li je popravljao njegov ‘golf 6″‘, a potom je rekao da ne želi da odgovara na pitanja okrivljenih saradnika.

Inače Vladimir Dimitrijević je u svoju odbranu dodao samo da nikad nije video drogu, a kamoli je imao u posedu, prodavao, razmeravao.

„Nisam znao nikoga ko ima telefon sa ‘skaj’ aplikacijom. Osporavam izjavu koju sam dao u SBPOK-u u teškom psihičkom stanju. Dete mi je bilo bolesno, ocu su mi spasavali život. Pozvan sam na pretres auto-servisa mog oca, gde sam se pojavio. Pretresli su i kuću i servis bez svedoka“, rekao je Dimitrijević.

Nakon toga, za reč se javio okrivljeni saradnik Nikola Spasojević i predsednici veća ukazao da opomene optužene Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, jer mu prete.

„Sudija, kada se Dimitrijević vraćao u boks za optužene, Belivuk i Miljković su mi pretili. Gledali su me i dobacivali, molim vas da reagujete na to jer se ne dešava prvi put“, kazao je Spasojević.

Sudija je najavila da će se snimci iz sudnice pregledati i utvrditi šta se dogodilo.

U sudnicu su ušli Miljković i Belivuk kako bi se referisali na tu tvrdnju okrivljenog saradnika.

„Sudija, znate da odande ne može ništa da se čuje, tako da on ne može da čuje da li sam ja nešto dobacio ili nisam. A on moje mišljenje o njemu zna“, rekao je Miljković.

Zatim je u sudnicu ušao Veljko Belivuk.

„Samo da napomenem da kad se bude vršio uvid, da se vrši uvid i u ponašanje okrivljenih saradnika. Da vidimo da li su stvarno svedoci pokajnici ili su klovnovi. Ako su klovnovi, dajte vratite ih u pritvor, da vidimo kako će da se ponašaju. U pritvoru su plakali i hteli da se bese. Samo pogledajte kako se ponašaju“, kazao je Belivuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari