Dok ceo svet obeležava zlato Novaka Đokovića, SPC se tek danas oglasila o otvaranju Olimpijskih igara (26. jula): Skandalozni performans 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocenila je danas da je otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, koje je održano 26. jula, obeležio „skandalozni performans koji se teško može nazvati čak i potkulturnim“.

„Sadržaj tog performansa – bez potrebe da ulazimo u njegove detalje koji su prethodnih dana pomno analizirani od strane mnogih – nesumnjivo se može okarakterisati kao antihrišćanski, a samim tim i kao anticivilizacijski, budući da evropska civilizacija počiva upravo na hrišćanskim vrednostima“, ocenila je SPC u saopštenju na svom sajtu.

Verske organizacije širom sveta, uključujući i Katoličku crkvu, osudile su deo performansa tokom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, za koji navode da je „parodija“ slike „Poslednja večera“ Leonarda da Vinčija.

Organizatori su zbog tog performansa dreg umetnika uputili izvinjenje, navodeći da nije bilo nikakve namere da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj verskoj zajednici, kao i da je ceremonija otvaranja bila zamišljena kao slavlje tolerancije.

Srpska pravoslavna crkva danas navodi da se, koliko god neki taj performans pravldali slobodom umetničkog izraza, „ne sme zaboraviti da svaka sloboda za sobom povlači i odgovornost“.

„Trenutno prisustvujemo globalnom trendu uništavanja pristojnosti u javnoj sferi, koja pred našim očima nestaje pod pritiskom masovnih poruka vulgarnog tipa. Pristojnost sama po sebi označava uvažavanje i poštovanje drugog, što bi trebalo da je u osnovi svakog zdravog društva“, ocenjeno je u saopštenju.

SPC smatra i da se ne postavlja pitanje da li pravoslavni hrišćani treba da odgovore na takve „javne skaradnosti i drske uvrede svetinja, dodajući da su reakcije pomesnih crkava sasvim jasne i odlučne, ali postavlja pitanje „da li je to jedini način na koji treba da se odgovori“.

„Primarna bitka se danas u svetu koji potresaju surovi sukobi i duboke podele ne vodi u vojnom, ekonomskom ili geopolitičkom domenu, već u oblasti ljudskih umova i srca. U toj bici hrišćani treba da budu u prvim redovima kao svedoci istinske Svetlosti. Prizvani smo, možda više nego ikada ranije, da svedočimo svoju veru i to pre svega delima, a potom i rečima. Svuda, pa tako i na Olimpijskim igrama“, ocenila je SPC.

Podsetimo, još 29. juna, organizatori Olimpijskih igara u Parizu izvinili su se što su pojedine scene sa svečanog otvaranja uvredile pojedine hrišćane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari