SPC apeluje na roditelje i učenike da odbrane svoje pravo na pohađanje predmeta verska nastava 1Foto: FoNet/ Ana Paunković

Srpska pravoslavna crkva (SPC) apelovala je danas na roditelje i učenike da ostvare i odbrane svoje pravo na pohađanje predmeta verska nastava „ma kojoj verskoj zajednici pripadali“ i pozvala direktore škola i nadležne organe da poštuju prava verujućih ljudi i njihove dece.

Kako se navodi u saopštenju, javno ukazivanje patrijarha SPC Porfirija na zlonamerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji prema učenicima i njihovim roditeljima izazvalo je „buru rekacija u javnosti“.

Dodaje se da dopis školama kabineta predsednika Skupštine opštine Trstenik, u kome se navodi da nije dozvoljeno da predstavnici škole vrše agitaciju na učenike oko toga da li će izabrati građansko vaspitanje ili versku nastavu, svedoči o tome da se ni posle dve godine od apela, stvari nisu značajno promenile.

„Dovoljno je napomenuti da je u toku školske 2023/24. godine prosvetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u vezi sa izvođenjem Verske nastave u čak dvadeset i jednoj beogradskoj školi. U pojedinim beogradskim gimnazijama grupe za Versku nastavu sadržale su neretko i više od 45 učenika, što je praktično onemogućilo izvođenje nastave“, piše u saopštenju SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari