Sumnja da se SPC priprema da potpiše ugovor sa Prištinom: Šta se spekuliše u visokim crkvenim izvorima?

Umesto Eparhije raško-prirzenske tradicinalno plivanje za Bogojavljenski krst na jezeru Gazivode danas organizuje Dom kulture “Stari Kolašin”

Ostavite komentar


  1. I po građanskom i po crkvenom/kanonskom pravu (građansko pravo ima prednost), SPC je u Republici Kosovo “strana crkva” i za delovanje na Kosovu mora imati sporazum/ugovor sa Vladom Kosova i biti upisana u evidenciju verskih zajednica na Kosovu, čime stiče status pravnog subjekta!…
    Takođe, imovina crkava (sem malog dela) je, i po građanskom i po crkvenom/kanonskom pravu (građansko pravo ima prednost), u vlasništvu države, u ovom slučaju Republike Kosovo – država, Republika Kosovo, crkvama dodeljuje pravo upravljanja i pravo raspolaganja imovinom, ali ne i pravo otuđivanja/prodaje te imovine!…
    Sve drugo su političke igre, igre moći, falsifikata, mistifikacija, laži…

  2. SPC interesuju samo materijalna blaga a narod im treba samo zbog još veće profitabilnosti. Uostalom zahvaljujući SPC Srbi su krajem 17-tog veka počeli da napuštaju Kosovo (I i II velika seoba Srba sa Kosova pod vođstvom Patrijarha SPC…) a krajem 19-tog veka postali manjina na tim prostorima. Zato prestanite da krivite Albance za naše nepodopštine, pogledajmo se u ogledalo. Uzgred sve je vo u dosluhu sa Vučićem i naprdnim planom pljačkanja i uništavanja Srbije.

  3. Prevariće slagaće me rođeni brat. Prodaće me zabiće mi nož u vrat.
    Nemam poverenja niti hoću da ga dam jer ja ratujem sam.

  4. Ma kakvo Kosovo, vidite da patrijarh samo trubi o rodnoj ravnopravnosti!
    IZDAJA NA DELU !

  5. Patrijarh na celu SPC je nekada bio u Peći…. A danas u centru bg… Onako cisto uz svoj narod…. Na svetoj srpskoj zemlji…kako rece predcednik iz Davosa koji je isto u centru bg .. branitelji svete srpske zemlje iz Beograda …

  6. @Dragomir Olujić Oluja

    Po medjunarodnom pravu, medjunarodnim sprazumima, vazecoj UN rezoluciji, Odlukama Badinterove komisije, prema Zavrsnom aktu iz Helsinkija, Ustavu medjunarodno priznate dzrave Srbije, ta albanska tvorevina na Kosovu je ILEGALNA i ne radi se o nikakvoj drzavi nego o tvorevini u rangu Donjecka i severnog dela Kipra. Zanimljivo da si to „zaboravio“ i „preskocio“. Medjunarodni sporazumi, medjunarodno pravo i rezolucije kao i zakonodavstvo medjunarodno priznate drzave imaju prednost u svakom smislu u odnosu na samoproglasene „zakone“ jedne marionetske i ilegalne tvorevine. Tako da srpske crkve i manastiri na Kosovu nisu vlasnistvo „drzave kosova“ niti ce biti. Dzaba.

  7. @Dubara

    Bravo. Uspeo si da udjes medju top 5 najnebuloznijih komentara za ovu nedelju. Samo tako nastavi.

  8. To se tako radi, nadješ trojku Dačić/Vučić/Perić-Porfirije koje se kunu u naciju državu, veru, a srebroljubivost na prvom mestu i njihova udobnost i imaš to što imaš, najgore podanike i kvislinge u zemlji. Koristeći propagandu i svoj nemoral prikazuju kao veličinu i rasprodaju zemlju po svim aspektima i prosto su neke normalne pregovore koje bi vodili umni ljudi zaobišli kako bi sebe prikazali kao nezamenljive, večne sa opljačkanim i osiromašenim stadom ili gradjanima kako ko gleda. Prosto su svi od moći i gomile opljačkanog novca izgubili kompas i ovo će se loše završiti po njih, jer su sve vreme obmanjivali običan narod.

  9. @Dragomir Olujić Oluja

    Kako te nije sramota? Ne moze jedna nelegalna albanska naci-mafijaska tvorevina da bude vlasnik srpske verske i kulturne bastine niti da raspolaze njome. Sta vi srbofobi fantazirate? Kako moze nesto sto je nelegalno i protivzakonito da sprovodi zakone?

  10. @svega ima

    A ja mislim da ti zivis u nekom drugom svetu od nas ostalih.
    Jednostavno idi na Kosovo slobodno bez nacionalnih predrasuha pa onda vidi sve sto si ti prebrojavao tamo, da li ima neke logike ili znacaja.

    A to sto ste vi u stvari pitali madjunarodni sud u vezi sa proglasenjem nezavisnosti i dobili odgovor, to nema nikakve veze jel? Znaci prema tome i Ameri su sami proglasili nezavisnost i sada bi Englezi morali jos uvek da budu u nekakvom maltene ratnom stanju sa njima?!

    Razmisli malo svojom glavom, razumnog coveka, bice ti jednostavno i lako da se urazumis i priznas Kosovo kao nezavisno, u tvom licnom najboljem interesu je… i tvoje dece i unuka

  11. Crkvenu vlast pravoslavnu je izabrao živi „bog“ a ne narod oni će nam svima zatrti postojane.Danas popovi bolje žive od naroda i u BOGA neveruju no recituju i čitaju iz knjige,ne bore se oni za narod

  12. Zato je vladika Artemije prognan sa Kosova i Metohije,a sa njim i monasi manastira „Crna reka“ i drugih manastira zajedno sa monahinjama.Dogodine u Prizrenu.Kad se vojska na Kosovo vrati.Veseli se srpski rode.

  13. Sećate li se pesme koju je počivši vladika Atanasije pročitao nad odrom vladike Amfilohija,gde kaže :“Da će Kosovo izdati kukavica“.Ne jedan,nego dvojica.

  14. SPC sa Porfirijem na celu je veleizdajnicka organizacija…Makedoncima su predali nase manastire, sad ce to isto i na Kosmetu da urade.

  15. Profesorka monetarne ekonomije poducavala je svoje ucenike u srednjoj ekonomskoj BG sredinom dvehiljaditih ovim recima „suverenitet nad odredjenom teritorijom definisan je rasprostranjenoscu monete suverena koje polaze pravo na odredjenu teritoriju, deco budite uvereni da nasa centralna banka ima samo fiktivnu monetarnu kontrolu u drzavnoj zajednici SCG na podrucju crne gore, a gotovo nikakvu na prostoru AP KiM“

  16. Odvratni Porfirije dobar drugar sa odvratnim AV. Sve će to oni zajedničkim djavolijama da rasprodaju. Ma užas. Odvratan čovek.

  17. Na Kosovu ce u buducnosti postojati Kosovska pravoslavna crkva kojoj ce pripasti sve crkve, manastiri i crkvena imovina koja se nalazi na Kosovu

  18. Kosovci moji dragi glasali ste i isli pesaka sa Kosova u Beograd u znak podrske zvalavom, sad gledajte! Sa Kosova sam al’ tako vam i treba.

  19. Želim srećnu Slavu svima koji danas slave Svetog Jovana! A, Faraon je otišao u Davosu da donese tetki lek. Dragi Srbi sa Kosova i Metohije, vas je ponizio i uvredio nepomenik kome ste najviše verovali.Tražili ste dobili ste uživajte.

  20. Reč SUMNJA ,je negacija mogućeg događaja a ne pretpostavka ,molim vas da ne stvarate nedoumice kod čitača .Sumna se da će SPC POTPISATI ,znači SPC VEROVATNO NEĆE potpisati !

  21. Dostojan Profitirije će to samo pofajtati, oprostiti i opravdati ono što je vodja uložio u lobiranje njegovog izbora.

  22. Levičari, trockisti, su, dakle, prezadovoljni razvojem situacije i crkvenom politikom. Eto. Svaka država im je dobra, ništa ne zameraju, samo im Srbija smrdi.

  23. Iz aviona se vidi da je sve odavno dogovoreno.I izlaženje Srba iz institucija,i upad u Banjsku,i tablice i sad lična primanja.Kasnije će doći još nešto.A patrijarh je po mom viđenje došao u svoju poslednju posetu Kosmetu.Za neki mesec će biti kraj svega,Srbija neće imati nikakav udeo na Kosmetu.Oni su završili svoj posao,a za narod koji varaju sve ove godine,koga briga.Vazno je samo da se zna kako će drugi da se optuze.I ko će sad da odgovara za ovaj krah?Čini mi se niko.Samo što je među. Zajednica uvideli gde smo slabi,pa će na isti način nastaviti da nas cereci

  24. Црква је тело Христово,који је син Божији а ми људи само вером можемо да разаберемо истину у Богу.Колико вере,толико истине.Разумни нека објасне димензије стварности и самог разума.Разум и вера су ватра и вода,наизглед супротни ,у суштини дају живот

  25. Kada bi Šizoje naredio Periću, zvanom „patrijarh“ da baci atomsku na Kosmet, on bi to bez dvoumljenja uradio.

  26. Jedini pravi patrijarh i Božiji sluga je bio Patrijarh Pavle. Ovo su sada najobičniji lopovi koji služe na sramotu pravoslavnom narodu. Odavno su prodali dušu nečastivom zarad vlastitih užitak i pohlepe.

  27. Nedelja je. Ustala sam rano i okupala se. Doskora bi se obukla i išla u crkvu. Sada čitam komentare. Nema više smisla moliti se Bogu. Ovi lažljivci postaše bogovi. Već dugo ne mogu da se načudim kakav nam je patrijarh. Sve izgubi smisao.

  28. Sumnja se, kako neko kaže itd. Zar vi stvarno verujete da u ovakvu vest podbočenu sa ovakvim argumentima može neko poverovati?

  29. 21. jubilarno slanje komentara!
    ‘Ajte Vas dvojica, “raspali srbofobi” i “olosh”, da ne filozofirate, da se ne zavaravate (i ne zavaravate druge) i da se držite malo činjenica!
    1) Međunarodni krivični sud u Hagu je presudio da Deklaracija o nezavisnosti Republike Kosovo nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i to je, dok se u odgovarajućoj proceduri ne odluči drugačije, pravna činjenica obavezna za sve članice UN, pa i za Republiku Srbiju;
    2) međunarodno pravo je iznad unutrašnjeg prava;
    3) izjava u Preambuli Ustava Republike Srbije je tzv. Pismo o namerama i ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, nije pravna činjenica (u Ustavu Srbije nema nijednog člana koji se bavi Kosovom); dakle,
    4) Republika Kosovo nije “ilegalna tvorevina”, niti “albanska naci-mafijaška tvorevina” no de jure i de facto nezavisna država sa komplet-institucijama i državo-infrastrukturom (sa viškom “srpskih paralelnih institucija” koje su po Rezoluciji SB UN 1244 morale biti izmeštene, al’…); i, da ponovim,
    5) i po građanskom i po crkvenom/kanonskom pravu (građansko pravo ima prednost), SPC je u Republici Kosovo “strana crkva” i za delovanje na Kosovu mora imati sporazum/ugovor sa Vladom Kosova i biti upisana u evidenciju verskih zajednica na Kosovu, čime stiče status pravnog subjekta!…
    Takođe, imovina crkava (sem malog dela) je, i po građanskom i po crkvenom/kanonskom pravu (građansko pravo ima prednost), u vlasništvu države, u ovom slučaju Republike Kosovo – država, Republika Kosovo, crkvama dodeljuje pravo upravljanja i pravo raspolaganja imovinom, ali ne i pravo otuđivanja/prodaje te imovine!
    6) Samo je pitanje vremena kada će patrijarh Porfirije u Prišini potpisati sporazum između Vlade Republike Kosovo i SPC, SPC se upisati u evidenciju verskih zajednica Kosova i postati pravni subjekt, te ubuduće legitimno i legalno delati na Kosovu! (Naravno, manastiri i crkve će i dalje biti srpski, al’ u vlasništvu države Kosovo /kao što je, naprimer, manastir Hilandar srpski, al’ u vlasništvu države Grčke/)!…
    Sve drugo su političke igre, igre moći, falsifikata, mistifikacija, samo/zavaravanja, laži…
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (17:04)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (18:53)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (20:29)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (23:53)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (12:45)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (12:45)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (17:46)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (19:46)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (23:44)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (09:51)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (13:10)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (13:56)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (00:36)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (08:55)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (13:15)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (19:27)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (09:05)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (15:33)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (19:40)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (23:14)
    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen po odobrenju od strane administratora. (oko 08:00)

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.