Poziv Zlatibora Lončara da se SPC opredeli o doniranju organa: Iskren apel ili populistički potez? 1Foto: L.L./ATAImages, Ilustracija: Danas

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da već neko vreme čeka odgovor Srpske pravoslavne crkve (SPC) o pitanju doniranja organa i da razgovori o tome s predstavnicima Crkve „maltene uopšte ne idu“.

Ipak, o doniranju organa se jesu oglašavali i patrijarh Pavle, patrijarh Irinej, kao i vladika bački Irinej, izražavajaću pozitivan stav o doniranju organa i naglašavajući da je reč o dobročinstvu, šaljući time poruku vernicima. Sagovornici Danasa su podeljenog mišljenja da li je poziv Lončara upućen SPC – populistički potez ili iskreni apel.

Lončar je u Beogradu posle promocije kampanje „Najvažniji poziv u životu“ o doniranju organa rekao novinarima da nije bilo sastanka s predstavnicima SPC i da smatra da bi svi trebalo da se izjasne o doniranju, kakav god odgovor bio.

Naveo je da i dalje insistira na razgovoru s partijarhom SPC Porifirijem i da je više puta uputio poziv na razgovor.

Ministar je rekao i da je tim lekara spreman da odgovori na sva pitanja predstavnika Crkve i da smatra da je fer da se iznese svaka dilema ukoliko postoji.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da je Lončarevo čekanje mišljenja SPC još jedna populistička odluka u društvenoj atmosferi u kojoj se favorizuje verski sentiment.

Poziv Zlatibora Lončara da se SPC opredeli o doniranju organa: Iskren apel ili populistički potez? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

„Budući da se SPC pokazala vrlo saradljivom sa režimom u pogledu brojnih pitanja (npr. kosovskim pitanjem), red je da SNS uzvrati usluge i da traži crkvene stavove u vezi sa svim i svačim“, ukazuje Stojković.

Dodaje da postoji i velika lukrativna povezanost režima i SPC, pa se ubacuju sve teme kao relevantne za versko mišljenje kako bi se taj savez dodatno učvrstio.

„Jako je loša situacija u kojoj crkva može nametati svoje retrogradne stavove čitavom društvu. Zajedništvo režima i vere može biti samo loše za razvoj društva ka nekakvim modernim i civilizacijskim vrednostima“, navodi Stojković.

Verski analitičar Vladimir Veljković podseća da je ministar Lončar u septembru izjavio da čeka da se Aleksandar Vučić vrati iz SAD-a, kako bi se eliminisale liste čekanja.

„I sada se praktično ponavlja, s tim što ovog meseca očekuje izjašnjavanje SPC-a u vezi sa doniranjem organa. Mogu samo da kažem da ministar zdravlja Lončar svoju funkciju ne doživljava odgovorno, niti pokazuje radnu inicijativu u okviru svog resora, te da odgovornost prebacuje na druge“, smatra Veljković.

Rade Panić, anesteziolog i član Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ističe da je transplantacija organa za neke pacijente imperativ, a mnogima bi pomoglo i poboljšalo kvalitet života.

Poziv Zlatibora Lončara da se SPC opredeli o doniranju organa: Iskren apel ili populistički potez? 3
Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

„Pitanje donorstva u Srbiji je jako kompleksno. Najveći problem je u samom zdravstvenom sistemu, njegovoj organizaciji i funkcionisanju“, objašnjava Panić.

Ukazuje da je dodatni problem zdravstvena neprosvećenost naroda.

„Mislim da je ovaj put ministar u pravu da apel crkvenih velikodostojnika ima značajan efekat na pristanak vernika da budu donori. Za ateiste najbitnija bi bila ostavka ministra“, smatra Panić.

Lončar je na istoj konferenciji na pitanje kada će na dnevnom redu biti izmene Zakona o presađivanju organa, rekao da se radi na tome, ali da je suština to što nijedan zakon ne sprečava da budemo donori.

„Ništa nas ne sprečava da budemo humani i da pomognemo ljudima kojima će to biti jedini izlaz da prežive“, rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari