"SPC nije verska već politička organizacija": Sagovornici Danasa povodom crkvenog odlikovanja koje je dobio Vojislav Šešelj 1Foto: Srpska radikalna stranka

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je lidera radikala Vojislava Šešelja ordenom Svetog vladike Mardarija, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo u široj javnosti, podsećanje na to ko i šta je Šešelj, na činjenicu da je osuđeni ratni zločinac i neko ko je u političkom životu poznat prvenstveno prema širenju mržnje prema narodima koji nas okružuju.

Međutim, ovo nije prvi odlikovanje koje je predsednik SRS dobio od SPC. Pre sedam godina uručen mu je orden Belog anđela prvog stepena. Poslednji orden koji je dobio je prema mišljennu stručne javnosti još jedan u nizu pogubnih poteza Srpske pravoslavne crkve, ali i velika mrlja u karijeri patrijarha Porfirija.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović kaže za Danas da nije iznenađena odlikovanjem Šešelja, te da ova nagrada samo predstavlja kontinuirano nastojanja SPC da valorizuje i betonira najgore pojave u srpskom društvu.

– Odavno SPC nije verska, vec par excellence politička organizacija. Ona preuzima ulogu kišobrana za najgore pojave i ljude u ovoj zemlji. Na duže staze, SPC će biti grobar Srbije, u to sam sada sasvim sigurna. Što se tiče Vojislava Šešelja, on sam o sebi najviše i najbolje govori. Zločinac jednom, zločinac zauvek, zlo jednom, zlo zauvek – navodi Ćorović.

Sociološkinja Vesna Pešić ocenjuje za Danas da Aleksandar Vučić ne može otvoreno da podržava Putina i njegovu gvozdenu zavesu koju je spustio u odnosu na Zapad, pa je zastupanje ultra konzervativne ideologije dodelio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ekstremnim desničarima.

Prema njenim rečima, SPC je po svojoj ideologiji najmanje religiozna, a najviše politički faktor koji okuplja organizacije ekstremnog nacionalizma do odbrane onih koji su se dokazali učestvovanjem u ratovima za veliku Srbiju.

– Njima je uzor Putin i ideja srpstva koja je šira od današnje Srbije. Ako pogledate koji se likovi nose na litijama koje crkva organizuje – Draža, Putin, mrtvačke glave… sve su simboli koje otvoreno podržava i reklamira na nekoliko televizija upravo Šešelj. Radikali nikada nisu krili svoje ekspazionalističke ciljeve, sam Šešelj je takve likove za vreme ratova organizovao u svoju vojnu organizaciju koja je išla u ratove, a priznavala je regularnu srpsku vojsku Slobodana Miloševića – ističe Pešić.

Naša sagovornica podseća da je Šešelj poznat po tome što je iz Hrtkovaca proterivao Hrvate i inicirao razmenu da oni idu u Hrvatsku na srpska imanja, a da na njihovo mesto dođu Srbi iz Hrvatske.

– Dakle, ne samo u priči, nego i oružano za srpsko ujedinjenje i čišćenje teritorija ratnim sredstvima zarad stvaranja velike Srbije, vođa je bio Šešelj. Crkva, i to konkretno Irinej Bački najviše, a inače je učitelj Porfirija, glavni su pozadinski ideolozi velikosrpske ideje i obožavanja Rusije i Putina. Prirodno je da takva banda dodelili orden za velikosrpsko ratovanje Šešelju – smatra Pešić.

Ona dodaje da sam Šešelj nije bio religiozan niti je bio blizak crkvi, ali je SPC i tada bila najkonzervativniji “ideološki ratnik za veliku Srbiju”.

– Da podsetim kako je i SPC obeležavala granice velike Srbije: tamo gde su srpske kosti, to su granice. I to se dešavalo pod vođstvom patrijarhala Pavla. Zato nije iznenađenje da je sada SPC najveći protivnik zapada, ideja prosvetiteljstva, liberalnih i demokratskih vrednosti, ljudskih prava, a tu spadaju i prava LGBT+ populacije. Otuda obožavanje Putina čija je jedina ideoligija tzv „porodičnih vrednisti“,a čiji je SPC upravo nosilac u Srbiji – zaključuje Pešić.

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, a odlikovanje mu je u ime vladike Longina uručio vladika bački Irinej.

Ovo je drugo visoko crkveno priznanje koje je Šešelj dobio. On je 2015. godine dobio orden Belog anđela prvog reda, koji mu je u manastiru Mileševa uručio vladika Filaret.

„Upravni odbor Eparhije mileševske dodeljuje profesoru doktoru Šešelju, četničkom vojvodi, pobedniku Haškog tribunala visoko odlikovanje Eparhije mileševske orden Belog anđela prvog stepena“, bilo je tada zvanično objašnjenje.

Srpska pravoslavna crkva je poslednjih godina uglavnom odlikovala ljude iz vlasti ili bliske njima. Tako se na spisku zaslužnih, odnosno odlikovanih od strane SPC nalaze ordenje Aleksandar Vučić, Dragan Marković Palma, Aleksandar Vulin, Bratislaa Gašić, Siniša Mali, Nikola Selaković, Milorad Dodik, te novinari Milorad Vučelić i Dragan J. Vučićević.

Vučić je pre tri godine odlikovan ordenom Svetog Save, koji je ustanovljen u tri stepena, a dodeljuje se odlukom Svetog arhijerejskog sabora ili Sinoda.

Njemu je orden prvog stepena dodelio pokojni patrijarh Irinej zbog, kako je tada rečeno, ljubavi prema crkvi, angažovanju na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama.

Ovaj događaj ostao je upamćen po tome što u znak protesta zbog sinodske odluke, svečanoj akademiji povodom osam vekova samostalnsti SPC u Sava Centru nije prisustvovala većina spskih arhijera okupljenih na centranoj proslavi jubileja.

Na skupu je bilo 15-tak vladika sa sve petočlanim Sinodom, što je skoro trećina aktivnog saborskog tela, ne računajući penzionosane episkope.

Prema saznanjima našeg lista, grupa vladika se tada obratila poglavaru SPC zahtevom za održavanje vanrednog Sabora u kome, između ostalog, navodi da im „ogroman broj vernika šalje protesna pisma zbog dodele ordena Aleksandru Vučiću, zbog čega smatraju da o toj odluci treba da se saborski dogovori, ali i sa žalošću svedoče i da je ugled naše najsvetije Crkve i patrijarhov lično narušen“.

Međutim, niti se o tome raspravljalo u vrhu SPC, a Crkva je dodelom ordenja ljudima, u najmanju ruku sumnjivih moralnih kvaliteta, nastavila da narušava sopstveni ugled, posebno poslednjim odlikovanjem osuđenog ratnog zločinca.

Vučić: Kod nas je Crkva nezavisna od države

Komentarišući odluku eparhije Novogračaničke-Srednjozapadnoameričke SPC da odlikuje lidera radikala Vojislava Šešelja, Vučić je rekao da je to pitanje za predstavnike te eparhije.

„Vi svakog dana odlikujete ubice Srba, na to niste nimalo osetljivi. Kod nas je crkva veoma nezavisna u odnosu na državu. Ne znam kako je kod vas Hrvata ali mi se veoma ponosimo sekularnošću naše države, to su odavno uspostavljene evropske i svetske vrednosti“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje hrvatske novinare posle učešća na sastanku procesa Brdo-Brioni u Sloveniji.

Pajtić: Pojedini arhijereji daju prednost svojim političkim afinitetima

Profesor prava Bojan Pajtić ističe za Danas da SPC, kao i bilo koja crkvena organizacija, okuplja građane po osnovu verskog, a ne političkog ubeđenja. Njeni hramovi su, dodaje, građeni sredstvima svih vernika, koji su glasali za različite partije, a imovinu su joj zaveštavali opet ljudi koji su osetili intimnu potrebu da to učine, bez obzira na to kako su bili “obojeni”.

– Utoliko čudi kratkovidost pojedinaca iz crkve koji su sveli princip sveobuhvatnosti te institucije na podršku predstavniku jedne – vanparlamentarne opcije. Nekako se može razumeti nagrađivanje pojedinaca koji se nalaze na visokim pozicijama, jer su, možda, pokazali visok stepen senzibiliteta za probleme SPC. Međutim, kada se odlikuje osoba čije je celokupno političko delovanje u suprotnosti sa novozavetnim nalogom o ljubavi prema bližnjem, može se reći da pojedini arhijereji daju prednost svojim političkim afinitetima u odnosu na osnovne hrišćanske principe – ocenjuje Pajtić.

Prema njegovim rečima, takvo postupanje može imati za posledicu ateizaciju velikog broja građana, jer Šešelj nije Srbija, nego predstavnik stranke koja u našoj zemlji više ne prelazi cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari