"Tišina koja budi nespokoj": Zašto SPC ćuti o ugroženosti Srba na severu Kosova? 1Foto: FoNet/SPC

Eskalacija nestabilne situacije na Kosovu i Metohiji, u kojoj su Srbi ugroženi, obeležila je prethodnih nedelju dana. Srpska pravoslavna crkva, koja na pitanju Kosova potencira već godinama unazad, o položaju Srba se gotovo nije oglašavala.

Da su se predstavnici Srba sa Kosova uzaludno obraćali Srpskoj pravoslavnoj crkvi prvi je rekao Momčilo Trajković prilikom jučerašnjeg razgovora sa ProGlasom.

„Ako ste pratili naše delovanje, mi smo tražili razgovore s mnogim institucijama, pre svega s crkvom. Nažalost, nismo ostvarili kontakt, hteli smo razgovor sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU), tamo smo bili, razgovarali smo. Onda smo krenuli da razgovaramo sa intelektualcima“, rekao je Trajković.

Jedino saopštenje na sajtu SPC koje uopšte pominje Kosovo i Metohiju jeste od danas, kada je Generalni sekretar Svetskog saveta crkava (SSC) Džeri Pilej razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i izrazio solidarnost zbog situacije u kojoj se SPC nalazi na Kosovu i Metohije.

Tokom ovog razgovora, Porfirije je podsetio da je njemu do sada dva puta zabranjivan ulazak na teritoriju Kosova, iako nije uključen u politički dijalog.

„Vrh crkve ćuti na postupke vlasti koji se graniče sa nacionalnom izdajom“

"Tišina koja budi nespokoj": Zašto SPC ćuti o ugroženosti Srba na severu Kosova? 2
foto: N1, Printskrin

Miloš Parandilović, narodni poslanik i lider Novog lica Srbije, za naš list navodi da je obaveza svake crkve, a posebno SPC, da stane uz ponižene, obespravljene i nezaštićene.

„Voleo bih da naša crkva stane uz narod na KiM kao i da digne glas protiv iskopavanja litijuma jer vrlo dobro znaju kolika je to apokalipsa za Srbiju. Međutim, plašim se da se to neće desiti“, ukazuje Parandilović.

Zašto se SPC ne oglašava ne zna, ali ističe da je to pitanje za njih.

„Vučić i SNS jako dobro znaju da je uticaj crkve u srpskom narodu ogroman, da je to institucija u koju Srbi najviše veruju. Nema dileme da je Vučić, koji je okupirao celu državu, učinio sve da predupredi napade crkve ili da barem otupi oštricu“, kaže Parandilović.

Da mu sve to polazi za rukom potvrđuje to što vrh crkve ćuti na sve postupke vlasti od kojih se neki graniče sa nacionalnom izdajom, kako ukazuje naš sagovornik, a da uporedo sa tim pristaju da budu deo folklora kojim Vučić želi da prikaže jedinstvo.

„U Srbiji je decenijama unazad došlo do moralnog, duhovnog i svakog drugog rasula i urušavanja, nažalost, nije ni crkva pošteđena toga. Ali bez obzira na sve, uveren sam da je ogromna većina sveštenih lica časnih i poštenih namera i da je pitanje kad će glasno progovoriti protiv svih Vučićevih izdaja“, naglašava Parandilović.

S obzirom na to da se crkva tokom litija u Crnoj Gori konstantno oglašavala, on kaže da trenutno šalju totalno suprotnu poruku.

„Poruka koja se šalje je suprotna onoj koju je SPC slala u Crnoj Gori i odigrala možda presudnu ulogu 2020. godine u obaranju režima Mila Đukanovića. Zato ponavljam, nije SPC monolitna u stavovima, postoji različitih glasova i tonova, neke SNS sigurno jeste uspeo da korumpira ali verujem da će tamo voda proključati kad stvar bude zrela“, zaključuje Parandilović.

„Njihova tišina je nepravedna i budi nespokoj“

"Tišina koja budi nespokoj": Zašto SPC ćuti o ugroženosti Srba na severu Kosova? 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

Narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović za Danas navodi da u sekularnoj državi Crkva treba da bude odvojena od svetovnih poslova, ali to ne znači da kao zajednica koja okuplja milione vernika nema pravo na stav.

„Po pitanju Kosova i Metohije, SPC ne samo da ima pravo, već i legitimitet i obavezu prema preostalim Srbima da ne ignoriše njihovu tešku poziciju“, ističe Grbović.

Podseća da je SPC mnogim Srbima bila jedini orijentir i preostala “institucija” nakon Miloševićeve kapitulacije potpisivanjem Kumanovskog sporazuma nakon serije poraza i odatle, između ostalih, dolaze razlozi većeg poverenja i vezanosti naroda na Kosovu prema Crkvi.

„Njihova tišina u dvoglasu sa SNS je nepravedna prema tim ljudima i sa razlogom proizvodi nespokoj. Ta tišina je tim pre teško razumljiva ako imamo u vidu da se vrh SPC učestalo izjašnjavao i o temama sa kojima nema puno dodirnih tačaka, poput zakona o rodnoj ravnopravnosti i rodno osetljivog jezika, ali i po pitanjima uređivanja školskih programa, pa čak i sadržaja udžbenika“, ukazuje Grbović.

Jaku vezu između države i crkve upravo potvrđuju ta oglašavanja SPC, kaže naš sagovornik, koja su po pravilu su bila na liniji zvanične politike vlasti.

„To nije dobro ni za državu niti za Crkvu“, zaključuje Grbović.

Podsećamo, proteklih meseci na teritoriji Kosova i Metohije zatvorene su ključne srpske institucije na Severu Kosova, uključujući škole, bolnice, opštinske kancelarije i druge javne službe koje su pružale usluge srpskoj zajednici.

Ove institucije su bile pod direktnom kontrolom ili finansiranjem iz Beograda, a njihovo zatvaranje deo je šireg konteksta političkih tenzija između Prištine i Beograda, koje su dodatno otežale svakodnevni život Srba na Kosovu.

U petak uveče, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije sproveli su akciju zatvaranja privremenih srpskih organa u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Pored zgrada opština, kosovska policija je ušla i u zgrade u kojima su se nalazile prostorije PIO Fonda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog okruga i Centra za socijalni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari