SPC: Patrijarh Porfirije uručio Borku Miloševu, iz Amerike, orden Svetog Save za ljubav prema Crkvi 1Foto: SPC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije uručio je danas, u Patrijaršiji, orden Svetog Save drugog stepena Borku Miloševu, iz američkog grada Alentauna, Pensilvanija, „za dugogodišnju nesebičnu pomoć u izgradnji hrama Svetog Nektarija Eginskog, u Subotici, i za ljubav prema svetoj majci Crkvi koju u svim prilikama pokazuje“.

Milošev, rodom iz Subotice, započeo je 1999. studije na Moravian Univerzitetu u Betlehemu, Pensilvanija, gde završava matematičke studije i studije iz finansijske ekonomije kao student generacije. Po završetku studija odlazi u Njujork, gde do 2013. godine radi kao investicioni bankar, a zatim u Pensilvaniji osniva svoju investicionu firmu.

Od početka svoje karijere Milošev je veoma aktivan u humanitarnim aktivnostima pomažući svoj narod u Srbiji, a naročito SPC preko humanitarne organizacije Srba iz SAD Save Displaced Serbs, kao i kroz mnogobrojne donacije subotičkim i beogradskim bolnicama i hramovima, saopštila je SPC.

„Za nas je posebno veliki blagoslov i radost da vi živite u Americi, a da i ovde, u kraju iz kojeg potičete i gde ste se rodili, ostajete duhovno prisutni na način na koji smo već pomenuli. Najbolji mogući način, upravo u kontekstu promisla Božjeg, kada odemo daleko od svog rodnog kraja da ostanemo ne samo sentimentalno i nostalgično vezani za svoj kraj, nego da budemo istinski prisutni u svom kraju, mestu gde smo se rodili, gde smo odrasli. To i jeste upravo Crkva, jer Crkva nema granice“, rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari