Sveti arhijerejski sabor SPC uputio je juče pomesnim pravoslavnim i drugim hrišćanskim crkvama pisma u kojima traži pomoć za prevazilaženje tragičnih posledica poplava u Srbiji, saopštio je novinarima portparol Sabora SPC episkop bački Irinej.

Prema njegovim rečima, tragedija izazvana poplavama bila je među centralnim saborskim temama, a umesto odmora između sednica mnogi arhijereji s patrijarhom Irinejem na čelu posećivali su najugroženije i poplavama pogođene krajeve, kako bi “ neposrednim uvidom dobili doživljaj strahote koja se dogodila“.

Vladika bački juče nije mogao da precizira kada će se ovogodišnje majsko zasedanje Sabora završiti – sinoć, danas ili najkasnije u ponedeljak. On je ukratko preneo da je „crkveni parlament“ do sada, između ostalog, odlučio da delegacija SPC i dalje učestvuje u pripremi svepravoslavnog sabora 2016, kao i na poslednjoj predsaborskoj svepraslavnoj konferenciji i da je odobrio Statut Fondacije za prikupljanje pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji.

Povodom velikih poplava u Srbiji i BiH, prinčevski par Karađorđević juče je apelovao sve ljude dobre volje širom sveta da „prošire vest o ovoj katastrofi i da skrenu pažnju medija na ovu tragediju“.

Kadrovska pitanja

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Sabor bi na poslednjim sednicama trebalo da raspravlja o kadrovskim pitanjima – popunjavanju upražnjenih eparhija, kao i onih čiji nadležni arhijereji imaju zdravstvene probleme. Uoči ovog zasedanja spekulisalo se da će biti i „rotiranja“ vladika po eparhijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari