SPC zabranila Bogoslovskom fakultetu izjave medijima

Ostavite komentar


  1. Svaka cast Djakonu Ilicu! Nazalost, SPC je puna "podobnih"SNS-ovaca i bojim se da ce ovim hrabrim istupima samo naskoditi sebi.

  2. Nije SPC zabranila već patrijarh.
    Zanimljivo da se u dopisu greši jer ne postoji Beogradski univerzitet već Univerzitet u Beogradu.

  3. Prvo bih ispričao u nekoliko rečenica nešto što sam čuo od poznanika koji je u crkvi godinama i dobro poznaje njihove zakone ,Znači za SPC kaže /verujem mu / da je ustrojena kao i svaka druga vojska. Hijararhija je jasna kao i jezik koji je pun vojnih termina .E sada zamislite da tamo neka vojna škola komentariše neke društvene dogadjaje .Stvarno neide .a to što narod SPC doživljava više kao duhovnu instituiju je samo jedna strana medalje i naivno verovanje da jedna takva organizacija može da opstane samo sa humanizmom na usnima .Inače i sam sam vernik tako da ovo nije kritika crkve,već pokušaj da se naglasi da vera nije nešto što se upražnjava samo kada se krsti.osvešćava,venčava .drži parastost već ozbiljan način života i rada.

  4. Skandalozno! Klasična zloupotreba položaja od stane Patrijarha. Kako se čuje, profesori koji su potpisali apel protiv one glupave peticije za ukidanje teorije evolucije u školama su kažnavani, posmenjivani sa crkvenih funkcija, a sad i ovo… verbalni delikt, inkvizicija, strašno…

  5. Nista novo, Sinod se toliko udaljio od Hrista da ni najednostavnije saopstenje ne mogu razumeti i vide ga kao pretnju. Cast izuzevimq koji su debela manjina. Nije prvi put da su crkveni autoritet losi ljudi. Problem je sto u danasnje vreme, velike informisanosti obi cine preveliku sablazan nad ovim jadnim narodom. Zbog toga mnogi, slabiji, se udaljavaju od Crkve i Hrista. Nadam se da ce im Bog vratiti razum, secanjem na njgove reci o onima koji sablaznjavaju druge. Jedan od tezih grehova. Biti vladika je velika i teska odgovornost, nazalost mnogi nisu dorasli, kad nam je Crkva ovakva nije ni cudo sts se sa drzavalom desava, negativna selekcija svuda, na maksimumu. Preziveli smo i teza vremena, valjda cemo i ovo pregurati, neka nsm je Bog u pomoci!

  6. SPC ne moze da komanduje Bogoslovkom fakultetu koji novac dobija od drzave i koji je deo Univerziteta. Jedino moze da im uskrati pricest. Toliko o tome. Ali, za Boga miloga, ton napisa, teme, komantari? Cim otvorim novine ili ukljucim TV, odmah mi neko kaze kako ne valja nesto sto je srpsko. Dakle ne valja nam Njegos, Garasanin, Svetozar Miletic, Princip, Nikolaj Velimirovic, ljudi, izgleda da smo fasovali neku auto-imunu bolest?

  7. Ovoj naredbi, s blagoslovom patrijarha je prethodilo kažnjavanje profesora PBF koji su klirici. Isterani su iz crkava u kojima su služili, a sve zbog toga što su se drznuli da se obrate javnosti povodom rasprave o peticiji za ukidanje Darvinove teorije koja se izučava u školama.

  8. Patrijarh Irinej hoće da profesorima fakulteta koji pripadaju beogradskom univerzitetu, pod pretnjom kazne unutar crkve, zabrani javno delovanje! Pa to je dostojno komunističke partije koja se nemilosrdno razračunavala sa neistomišljenicima iz svojih redova. Da li to patrijarh Irinej hoće neki novi Goli otok za njemu i njegovoj kamarili neposlušnim profesorima beogradskog univerziteta? Da li patrijarh Irinej želi da u 21. veku pokrene novu inkviziciju?!!
    Optuživati profesore beogradskog univerziteta da zbog opravdanja nauke kao bitne pojave u našoj civilizaciji treba da snose posledice u vidu kazni tako što neće moći da učestvuju u verskim obredima Crkve i da im se zabrani pričešćivanje, krajnje je ponižavajuće i neprihvatljivo. Patrijarh i njegovi "psi protiv nauke i istine" treba da podnesu ostavke ma ko da su i koliko ih se mnogi u Crkvi plaše samo zato što su na položajima kao onaj sveštenik Vukašinović glavni pop Beograda.
    Gospodo, podnesite ostavke! Ne zaslužujete da budete na prvim mestima u Crkvi!
    Niste dostojni ni ljudi ni Hrista!

  9. Ali zato ,može,, da se,,isporuči,, glasilima,, NEKO TAMO NEIDENTIFIKOVANO,,,PISMO,,,s,,Pečatom,, ,,Upozorenja,,S.P.C. srBskoj javnosti o ,,Putanjama nacije MAKAR,,u malom čamcu,privezanim za,,veliki ruski,Još pet vekova 5 kao što BESMO 5 Vekova U Turskom,.Ova sadašnjna. ,,vrhuška,, S.PC,JE SAMO I Jedino produžena ruka sadašnjih,,nezaboravnih ,unikatnih ,,spasitelja,,,i ,,patriJota,Posebno dubokih džepova,napunjenih, ,,patrJotisanjam,, u,,ničim izazvanom ratu,,,i imetako,,čistih k,o suza,,.Ako poslednje ,OSVEĆENJE,,Ktitorskiog,,zdanija,etničkog vojvode od Bajčetinu,nije svetoGrđe ,ko,treba da sledeći put dobije,,opomenu,i,,upozorenja,,u ZEMLJI SEKULARNOJ PO USTAVU..iIl ,,Zakletva,,Na Miroslavljevom Jevanđelju ,,Podrazumeva,,,,I OVAKAV,,Činodejstvujući,,vid nauke,,i,,Spas ,,od vladavine nauke i tehnologije celog civilizovanog svet Čije ,,PRODUKTE,,I SAMA S.P,C NAŠTEDIMICE I,,POŠIROKO,,KORISTI..PA,,srećom,, Plaćamo,I TO,,Dobrovoljnim,,Uskraćivanjem zarađenih Prihoda ,i to,slučajno,,u granama sa najstručnijim kadrom I Penzija,,JER,,ETO S.PC NEĆE I NENEMARAVA BAŠ,DA PLAĆA POREZE K,o ostali,,nekreacistički,,naučeni,,stanovnici Srbije..OVAKVI,,još nisu obavešteni,, da Čak i Deca plemenskih Vračeva i vođa iz Afrike,Pohađaju Najelitnije Škole i Univerzitete EU I Sveta.

  10. Ne razumem ovu zabranu, buduci da je taj Fakultet deo BU. Ili je mozda postao vlasnistvo SPC.
    Darvinova teorija je ipak samo teorija, deo tvrdnji nije moguce dokazati i ima mana. Isto tako je primenjiva u dosta slucajeva.
    eni ne smeta, i treba da ostane u udzbenicima, bar do pojave nove i kompletnije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.