Specijalitet nikoga nije ostavio ravnodušnim 1 foto Zoran Panic

Ovog vikenda Bela Palanka je u znaku 13. gastro-turističke manifestacije  “Dani banice“ na kojoj se predstavilo 310 učesnika, najviše do sada  iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske, Makedonije, Iraka i Avganistana, dok je na Sajmu starih i umetničkih tzanata bilo je više od sto izlagača.

Belu Palanku je tokom vikenda  posetio veliki broj turista, medju kojima je najvise iz susedne Bugarske. Vredne domaćice spremale su slane,slatke, integralne i kreativne banice, specijaliteta po kome je Bela Palanka poznata.

Manifestaciju je organizovala TO Bele Palanke uz podršku Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacija i pod pokroviteljstvom lokalne samouoprave.

– Ovo je ovo do sada najposećenija i najbolje organizovana manifestacija

‘’Imamo 310 učesnika iz Srbije, Bugarske ,Makedonije,Iraka i Avganistana koji su se predstavili u pravljenju banice’’, kaze direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić

Promoter je Nenad Gladić Lepi Brka.

‘’ Banica je prokrčila svoj put, a papriku vrtku koja je drugi brend ove opštine treba još više promovisati’’, kaze  Gladić.

Danijela Živković iz Bele Palanke je od samog početka ove manifestacije i promoter je ovog lokalnog specijaliteta.

‘’Nema neke posebne tajne u pripremi banice. Potrebno je brašno,voda i so. To je osnova, a nadev je po želji . Umeće je kako ćete je napraviti. Pravim banicu od malih nogu;’’, priča ona

Predsednik opštine Goran Miljković kaze da su ove godine su oborili rekord po broju učesnika , podsetivši da je da je 2006. godine bilo samo desetak žena koje su krenule sa pripremom banice.

-Banica  je naš brend. To je šansa za turizam i razvoj opštine. Prošle godine na Danima banice prihod je bio million evra. Dolaze turisti tokom cele godine. U narednom periodu ćemo promovisati dva naša prirodna bogatstva- Sićevačku klisuru i Suvu planini- kaže  Miljković,

Manifestacija se završava večeras dodelom nagrada za najbolje banice u sve četiri kategorije i koncertom Dejana Petrovića i Big benda.

Radionice i koncerti

Osim nadmetanja  u pripremi najbolje banice, organizovana je radionica za decu  ‘’crtanje na brašnu’’ ,  Dečja olimpijada pripreme banica, sajam starih zanata. U petak je u centru grada bio koncert Dragice Radosavljević Cakane, u subotu Nede Ukraden i Ane Bekute a  a u nedelju Dejana Petrovića i Big benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari