Ribarnica „Gradić“ iz Pirota, odlukom tročlanog žirija, pobednik je prvog takmičenja u kuvanju riblje čorbe i pripremanju ribe „Zlatni kotlić“ koju je organizovala Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Pastrmka“, dok je suorganizator bila Turistička organizacija grada, a pokrovitelj opština Pirot.

Ribarnica „Gradić“ iz Pirota, odlukom tročlanog žirija, pobednik je prvog takmičenja u kuvanju riblje čorbe i pripremanju ribe „Zlatni kotlić“ koju je organizovala Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Pastrmka“, dok je suorganizator bila Turistička organizacija grada, a pokrovitelj opština Pirot. Drugo mesto pripalo je ekipi STR „Beti“, a treće mesto dele ekipe Ronilačkog kluba i ekipa „Rusko i sin“. Učestvovalo je 15 ekipa iz Pirota. Svaka od ekipa imala je po dva člana i svi su oni pripremali ribu i riblju čorbu prema određenim propozicijama.
Sekretar Opštinske organizacije sportskih ribolovaca „Pastrmka“ Marjan Ćirić kaže da se spremala rečna riba i da su izuzetno zadovoljni jer prvi put organizuju ovu manifestaciju.
– Bilo je veliko interesovanju i to je dokaz da su ovakve manifestacije potrebne našem gradu. Malo ko je mogao da odoli mirisu koji se širio na sve strane. U spremanju riblje čorbe i ribe uglavnom su se nadmetali ribolovci. Prošlo je više od hiljadu ljudi, mnogi su sve to probali i za tili čas sve što su naši takmičari spremili je sa slašću je pojedeno. Očekujemo da iduće godine naš „Kotlić“ uđe u kalendar turističkih manifestacija Srbije. Nadamo se još većem odzivu – kaže Ćirić.
Vlasnik Ribarnice „Gradić“ Božidar Krstić kaže da su za njegovu ekipu nastupale Dragana Aranđelović i Ana Nikolić, učenice smera kuvar Ekonomske škole.
– Spremale su riblju čorbu i rubu pripremljenu na žaru na tradicionalan način, odnosno pekle su je na kamenoj ploči. Sve su to posetioci brzo pojeli. Drago nam je zbog toga – kaže Krstić, a pobednice Dragana i Ana dodaju da je tajna u ribi i začinima.
Ekipa „Bockovi kuvari“, koju su činili Bratislav Čakić i Petar Antić, kažu da će se bez obzira na rezultat takmičiti i naredne godine.
– Čorba je toliko ukusna da „govori“ šest jezika. U kotliću su šaran, som, štuka. Ostalo je tajna – kaže Čakić.
Ekipa „Pastrmke“ – Zoran Stojanović i Miroslav Jordanović – ima iskustva u pripremanju riblje čorbe.
– Kuvali smo mrenu, grgeča, soma, deveriku i tolstolobik. Poručujem svima da čuvaju reke i da se bave sportskim ribolovom – kaže Stojanović.
Nevladina organizacije „Ars altera“ organizovala je izložbu skulptura od drveta, fotografija i crteža, a Udruženje građana „Beloglavi sup“ anketu o očuvanju životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari