Više od 12 miliona đaka širom Južne Afrike otpevalo je juče „Srećan rođendan“ bivšem predsedniku Nelsonu Mandeli, povodom proslave njegovog 93. rođendana. Deca su pre početka nastave otpevala verziju rođendanske pesme posebno napisanu za Mandelu, višedecenijskog borca protiv aparthejda, politike rasne segregacije koja je u Južnoj Africi zvanično sprovođena do 1994. godine.


Dan Mandele, koji se obeležava na njegov rođendan, 18. jula, proglašen je praznikom 2009. godine i zamišljen kao međunarodni dan posvećen javnom interesu, podseća agencija Asošijeted pres. Ljudi širom sveta bili su zamoljeni da ovaj dan obeleže odvajanjem 67 minuta za društveno koristan rad – po jedan minut za svaku godinu Mandelinog služenja javnosti. Mandela je proveo dan sa svojom porodicom u rodnom selu.

Mandela je bio vođa oružanog krila Afričkog nacionalnog kongresa i 1962. godine je uhapšen i po optužbama za sabotažu i druga krivična dela osuđen na doživotnu robiju. U zatvoru je proveo 27 godina, a posle oslobađanja je u ime svoje partije vodio pregovore koji su doveli do ukidanja aparthejda i uvođenja demokratskog sistema. Mandela je 1994, postao prvi crni predsednik te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari