Nemoguće je povući paralelu između Bangkoka i Beograda, jer sličnosti jednostavno nema, kaže u glavnom gradu Tajlanda Siniša Jasnić, direktor preduzeća „Univerzijada 2009“. Univerzijada u Bangkoku otvorena je juče, a Beograd će biti domaćin naredne od 1. do 12. jula 2009. godine.

Nemoguće je povući paralelu između Bangkoka i Beograda, jer sličnosti jednostavno nema, kaže u glavnom gradu Tajlanda Siniša Jasnić, direktor preduzeća „Univerzijada 2009“. Univerzijada u Bangkoku otvorena je juče, a Beograd će biti domaćin naredne od 1. do 12. jula 2009. godine. „Bangkok je dobio Univerzijadu jer su se članovi Izvršnog komiteta Međunarodne studentske sportske federacije tako opredelili da glasaju. Lobiranje je neverovatno važna stvar i Tajlanđani su to dobro uradili. Verovatno su drugi kandidati imali mnogo bolje uslove, ali su pobedila neka druga, nepisana pravila“, rekao je Jasnić agenciji Beta. Paralelu je nemoguće podvući, kaže on, i zbog toga što Beograd ima sportsku tradiciju koja Tajlandu nedostaje i određeno sportsko znanje i iskustva u organizaciji velikih takmičenja. Takođe, ima i sportske objekte. „Međutim, Tajland je mnogo bogatija država od Srbije. Ima mnogo veći budžet. Kada su Tajlanđani rešili da Univerzijadom proslave 80. rođendan svog kralja, nisu štedeli ni novca ni truda da mu na taj način prirede slavlje“, kaže Jasnić.
Kralj Bumipol proslaviće 5. decembra 80. rođendan. Siromašno stanovništvo bogate države na svojstven način pokazuje koliko obožava kraljevski par koji odavno nije na vlasti. Kralj i kraljica se iza svakog ugla osmehuju narodu s ogromnih bilborda, a zbog kralja Tajlanđani ponedeljkom nose žute majice, a zbog kraljice Sirikit (65) petkom oblače plave majice. Glavni grad Tajlanda je treća turistička destinacija u svetu i prvi grad po prostituciji. U turističke atrakcije spadaju i mnoge bizarnosti poput „bokserskih“ tuča u klubovima – u malom ringu, gde je „krvi do kolena“, kao i stavljanje ruke u usta krokodila. U centru grada ordinira oko 6.000 prostitutki kojima će se za vreme Univerzijade pridružiti koleginice iz poznatog letovališta Pataja.
Posle prošlogodišnjeg vojnog udara mnogo toga ostalo je po starom. „Saobraćaj je loše regulisan. Čak i s policijskom pratnjom nije mnogo bolje. Šalili smo se da ako idemo bez pratnje negde stignemo za dva sata, a s pratnjom za dva sata i 45 minuta“, kaže Jasnić. Direktor Univerzijade 2009. kaže da su sportisti u selu smešteni u petokrevetnim sobama, mimo svih pravila. „Kada vas neko dovede u minut do 12 ne možete da reagujete. Ipak, to je izazvalo ogromno nezadovoljstvo svih šefova delegacija i organizatori su obećali da će nešto da učine, ali mislim da neće moći da poprave situaciju“, rekao je Jasnić.
Italijanska delegacija koja ima 260 članova dobila je smeštaj za 170 osoba. Da ne bi ostali na ulici u sobe su uneti kreveti na sprat. „Dobro je što se objekti s devet sportova nalaze u samom selu. Oni su relativno novi, sagrađeni pre nekoliko godina za Azijske igre. Zbog nemarnosti su, međutim, propali i sada su ponovo renovirani. Verujem da će i otvaranje i zatvaranje Univerzijade biti zaista spektakularno“, kaže Jasnić. „Za naše sportiste je važno da imaju dovoljno vremena da se aklimatizuju i priviknu na hranu. Mislim da kada se čovek susretne s ovom sredinom ona ga ne podseća na bilo šta drugo… Vreme je ‘teško’. Ne znate kako da se obučete, da li će biti kiša ili sunce, a vlažnost vazduha je konstantno visoka“, ističe Jasnić.
Bangkok je grad sa oko 15 miliona stanovnika na čijim ulicama, pored svega ostalog, može da se vidi i mladunče svete tajlandske životinje – slonče – kako povremeno nasrće na turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari