Poslednji ispraćaj poglavara Koruške i vođe populističkog Pokreta za budućnost Austrije Jerga Hajdera, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, održan je uz državne počasti u prisustvu visokih austrijskih političara i desetina hiljada njegovih sledbenika u subotu u Klagenfurtu.

Na trg ispred Gradske skupštine stiglo je više ministara austrijske vlade predvođenih predsednikom države Hajncom Fišerom i premijerom Alfredom Guzenbauerom, te mnoštvo gostiju iz inostranstva među kojima i sin libijskog lidera Saif al-Islam Gadafi. Na komemoracij su bili i čelnici italijanskih regija, Renco Tondo iz Venecije Đulije i Đankarlo Galan iz Veneta.

Kancelar Guzenbauer rekao je da je „Hajder bio izuzetan političar koji je znao da pokrene svoje sledbenike, dok je kod drugih izazivao otpor i žestoke kritike“. „Možda je“, naveo je Guzenbauer, „u njegovoj smrti pronađeno pomirenje koje nije bilo moguće pronaći za života“.

Gradonačelnik Klagenfurta Harald Šojher pozvao je Hajdera da, „bez obzira gde bio, čuva našu pokrajinu kao što je obećao“, a čelnik koruškog Pokreta za budućnost Austrije Uve Šojh rekao je da je Hajder bio „otac Koruške“.

Dramatične okolnosti njegove pogibije „ojačaće mit o Hajderu koji je u svojoj političkoj karijeri doživljavao velike padove i velike uspehe“, rekao je politikolog Fric Plaser.

Uprkos policijskom izveštaju da je njegova pogibija nesrećan slučaj, glasine da je posredi možda i sabotaža ne jenjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari