Imenovanjem šefa tajne službe Mihaja Razvana Ungureanua za predsednika Vlade predsednik Rumunije Trajan Basesku nastoji da izbegne raspisivanje prevremenih izbora. Kako pišu rumunski mediji koje citira portal presseurop.eu, Ungureanu možda nije političar koji je dovoljno sposoban da okonča proteste protiv mera štednji i političke klase u zemlji. Rumunski parlament juče je izglasao poverenje vladi Ungureanua.


Na vest o izboru novog premijera u Rumuniji, čiji narod ne veruje da će ova promena uticati na sprovođenje politike restriktivne štednje, bilo je različitih reakcija. Da je Basesku hteo da rizikuje i raspiše prevremene izbore za kormilo Vlade bi postavio političara koji nije povučen kao Ungureanu. Imenovanjem Ungureanua, piše list Libera, Basesku je „sav ulog stavio na jednu kartu“, odnosno kocka se sa sudbinom rumunske desnice jer kredibilitet Vlade bivšeg premijera Emila Boka nisu ugrozile mere štednje i sporadične demonstracije, već utisak slabosti i beskrajnog kompromisa koji je odavala.

Za list Žurnalul nacional novi premijer je „zlatni dečko“ tajne službe čije imenovanje navodi na zaključak o „nacionalnoj dezintegraciji“ i ostvarenju sna predsednika o stvaranju evro-balkanske vojne hunte koja koristi strah da vlada siromašnim narodom. Koji režim podržava tajna služba ako ne vojni, piše list i dodaje da Basesku zapravo želi da pokaže da je šef policijske države.

U listu Adevarul politički analitičari opisuju Ungureanua kao „špijuna na premijerskoj poziciji“. „To što aktivni špijun može da preuzme kormilo Vlade mnogo govori o nivou demokratije u Rumuniji. To je samo još jedan korak ka prezidencijalizaciji režima. Štaviše, imajući u vidu činjenicu da je 1989. bio visoki zvaničnik Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Rumunije, jasno je da mu nedostaju moralni kvaliteti neophodni za premijersku funkciju…“, piše Adevarul. S druge strane, list Romania libera navodi da Ungureanu nije bio pripadnik službe bezbednosti ili tajne službe za vreme Čaušeskua i da je ironija da je pet godina pošto ga je tadašnji premijer prisilio da se povuče s funkcije šefa diplomatije Ungureanuu poveren mandat da formira Vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari