Mihael Špindeleger, koji je do sada obavljao funkciju ministra inostranih poslova, preuzeo je i novu funkciju – postao je vicekancelar Austrije. On je na taj način, posle ostavke donedavnog potpredsednika vlade Jozefa Prela, došao na čelo tima Narodne stranke (ÖVP) u okviru koalicione vlade obrazovane u zajednici sa Socijaldemokratskom strankom.


Posle brojnih finansijskih zloupotreba nekih funkcionera sa vrha Narodne stranke i doživljene plućne embolije, ono šta je preostalo predsedniku narodnjaka i vicekancelaru, umerenom političaru Jozefu Prelu, bilo je da digne ruke od partijskih aktivnosti i položaja u vladi. Time je posao oko konsolidovanja resora koji pripadaju Narodnoj stranci u koalicionoj vladi, pao na Špindelegera kao novog predsednika partije, šefa diplomatije i vicekancelara.

Uviđajući da će kao vicekancelar morati, pre svega, da se uhvati u koštac s resorom finansija, Špindeleger je položaj ministra za taj bitan resurs dodelio političarki čvrste ruke, dosadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova, Mariji Fekter. Da njenim prelaskom na novu dužnost resor unutrašnjih poslova ne bi trpeo, Špindeleger je na čelo policije doveo desničarku Johanu Mikl Lajtner iz pokrajine Donja Austrija. Istovremeno, dosadašnja ministarka pravosuđa Klaudija Bandion Ortner, poznata kao sudija koja je izrekla višegodišnje kazne zatvora funkcionerima BAWAG banke, konstatovala je da joj više leži sudijski nego posao u administraciji i dužnost je ustupila ministarki za nauku Beatriksi Karl. U traženju ličnosti koja bi u vreme kad pred univerzitetima stoji komplikovano pitanje položaja visokog školstva, pažnju je privukao rektor univerziteta u Insbruku Karlhajnc Tehterle, kojem je ustupljen položaj ministra.

Pošto je Mihael Špindeleger nameran da zadrži položaj ministra spoljnih poslova, rešenje za višak posla našao je u novom jakom pomoćniku. To je novi državni sekretar za spoljne poslove Volfgang Valdner, svojevremeno diplomata od karijere, koji je dobar deo profesionalnog angažovanja proveo na vodećim poslovima iz oblasti kulture u Beču.

Među novim licima, veliku pažnju privlači Sebastijan Kurc (24), student prava, koji će uz platu od oko 14.000 evra obavljati retko osetljiv posao državnog sekretara za integraciju u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Špindeleger veruje da je imenovanjem Kurca zadovoljio mladu generaciju. Konzervativnim krugovima je izašao u susret imenovanjem Johane Mikl Lajtner, a za one koji teže progresu namenio je liberalnog rektora univerziteta Karlhajnca Tehterlea. Želja novog tima u vladi je da do saveznih izbora koji će biti održani 2013. narodnjaci vrate glasače koji su se proteklih godina preselili u ultradesničarsku Slobodarsku stranku (FPÖ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari