SPISAK zdravstvenih ustanova gde se u nedelju obavljaju preventivni stomatološki pregledi 1foto EPA/PETER NYIKOS

Preventivni stomatološki pregledi biće održani u nedelju, 29. septembra u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, kada će građani moći da provere u kakvom stanju su njihovi zubi. Ministarstvo zdravlja na svom sajtu objavilo je spisak zdravstvenih ustanova u kojima će to biti moguće.

Na ovom spisku je 167 zdravstvenih ustanova, uglavnom domova zdravlja i zavoda.

Kako navode iz Doma zdravlja Zvezdara, besplatni preventivni stomatološki pregledi biće održani od 8 do 17 časova.

„I ovog puta akcenat je na prevenciji. U fokusu su deca do 18 godina, odnosno 26 godina koja su na redovnom školovanju, trudnice, porodilje (u prvih godinu dana rođenja deteta) i stariji od 65 godina“, navode iz ovog beogradskog doma zdravlja.

Naglašavaju da su preventivni pregledi za građanstvo prilika da se potpuno besplatno pregledaju čak i građani bez zdravstvenog osiguranja odnosno bez overene zdravstvene knjižice.

SPISAK zdravstvenih ustanova gde se u nedelju obavljaju preventivni stomatološki pregledi 2
Foto: Ministarstvo zdravlje

I Zavod za zdravstvenu zaštitu sudenata Beograd pozvao je studente da se odazovu ovoj akciji preventivnih pregleda i dođu u nedelju od 8 do 17 časova.

„Obavljaće se preventivni stomatološki pregledi, a po potrebi i intervencije popravke, vađenje i lečenje zuba“, navela je Studentska poliklinika u objavi na društvenoj mreži Instagra.

Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuju da samo 16,5 odsto stanovnika Srbije ima svoje zube, a čak 700.000 njih nema ni jedan zub.

Tokom prošle godine, zdravstveni zvaničnici govorili su da postoji potreba da se stomatolozi ponovo vrate pod okrilje države, u domove zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari