Sjedinjene Države i Rusija organizovaće narednih sedmica međunarodnu konferenciju čiji će cilj biti okončanje građanskog rata u Siriji, u kome je dosad 70.000 ljudi izgubilo život, dok je oko milion građana raseljeno.

Iako je poznato da dve zemlje imaju različite stavove oko sirijskog sukoba, čini se da najava konferencije predstavlja želju obe da zaustave opasnu eskalaciju sukoba, navodi Njujork tajms. Pogotovo što se u poslednje vreme spekuliše o korišćenju hemijskog oružja, a broj civila koji beže iz Sirije raste, što dovodi do ozbiljne izbegličke krize u susedstvu. Izraelski vazdušni napadi dodatno su zakomplikovali ionako tešku situaciju u regionu.

Organizovanje mirovne konferencije su u utorak saopštili američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Keri je juče završio dvodnevnu posetu Moskvi gde je, između ostalog, razgovarao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Keri je izjavio da SAD i Rusija moraju da pronađu zajednički jezik u vezi sa sirijskim sukobom, a da je konferencija prilika da predstavnici režima Bašara al Saida i opozicije budu na istom mestu.

„SAD i Rusija žele da se mirovna konferencija održi što je pre moguće, nadamo se do kraja meseca“, naglasio je Keri. Lavrov je istakao da Rusija nije zainteresovana za „određene osobe“, već za sudbinu građana Sirije. Administracija predsednika SAD Baraka Obame suočava se sa sve češćim pozivima da interveniše u sirijskom ratu i pomogne pobunjenicima, ili pak da zabrani letove iznad Sirije kako bi zaštitila oblasti koje pobunjenici drže pod kontrolom. Očito su napori da se rešenje pronađe zajedno sa Rusijom znak da vlasti u Vašingtonu žele da prvo pokušaju sa diplomatskim rešenjem.

Zajednički dogovor dve sile, prenose američki mediji, uticaće na Asadovu sudbinu, jer dogovor koji su saopštili Keri i Lavrov može da se shvati tako da je ruska podrška sirijskom predsedniku „omekšala“ i to od trenutka kada se saznalo da je njegova vlada najverovatnije koristila hemijsko oružje.

Obama je nedavno pozvao na strpljenje kada je reč o sirijskom sukobu, rekavši da je pre donošenja bilo kakve političke odluke potrebno prvo utvrditi da li je Asad zaista koristio hemijsko oružje. „To bi po našem mišljenju predstavljalo povećanje opasnosti po bezbednost međunarodne zajednice, naših saveznika i SAD, što znači da bismo razmotrili i opcije koje inače ne bi dolazile u obzir“, naveo je Obama.

S druge strane, pojedini republikanci u američkom Senatu smatraju da već postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih bi vlasti u Vašingtonu mogle odlučnije da deluju u sirijskom sukobu, bilo naoružavanjem pobunjenika ili uspostavljanjem zone zabranjene za letove. Inače, ankete javnog mnjenja u SAD pokazuju da Amerikanci nisu zainteresovani da se njihova država dublje angažuje u Siriji.

Sastanak sa NVO

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se juče u Moskvi s predstavnicima civilnog društva, u trenutku kada ruske NVO optužuju vlasti predsednika Putina da ugrožava slobode. „Svi poštuju vaše napore“, rekao je Keri NVO aktivistima na sastanku u rezidenciji američkog ambasadora u Rusiji Majkla Mekfaula. S Kerijem su se sastali Ljudmila Aleksejeva iz Helsinške grupe, Aleksandar Čerkasov iz Memorijala, najuticajnije organizacije za zaštitu ljudskih prava u Rusiji, kao i predstavnik Grinpisa Ivan Blokov. Ruske vlasti su u martu usvojile zakon kojim se pojedine NVO u Rusiji tretiraju kao strani agenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari